Alla ämnen
Biovärme

Solör ökar leveranserna till Lyko med 200 procent

Solör ökar leveranserna till Lyko med 200 procent
När Lyko i Vansbro bygger ut logistikcentret får Solör Bioenergi utökat förtroende att leverera värme baserad på biobränsle. Fotograf: Sofie Enander

Sedan 2019 levererar Solör Bioenergi klimatvänlig värme till Lykos kontor och lager i Vansbro. Lyko har växt stort senaste åren och fortsätter att expandera sin verksamhet. Inom kort är en ny del av logistikcentret klar att tas i bruk och för Solörs del innebär utbyggnaden att leveransen till Lyko kommer att öka med närmare 200 procent.

Lyko är det största e-handelsbolaget inom hårvård och skönhet i Sverige och har sitt kontor och lager i Vansbro i sydvästra Dalarna. En del i bolagets strategi är att minimera sin negativa inverkan på människor och miljö, och får sedan 2019 värme levererad av Solör Bioenergi.

Skräddarsydd lösning

Det var under 2018 som Lyko tog kontakt med Solör och var intresserade av att få fjärrvärme till sina lokaler. Eftersom verksamheten ligger en bit utanför tätorten visade det sig att traditionell fjärrvärme skulle bli för dyr att ansluta. Lösningen blev istället konceptet Färdig värme där Solör tog hand om projektering, investering och installation.

– När företag vill ha fjärrvärmens alla fördelar, men ligger utanför tätortens fjärrvärmenät, kan vi erbjuda dem en lokal värmeanläggning skräddarsydd efter företagets behov – lika hållbar och trygg som fjärrvärme. Med Färdig värme kan kunden lägga över allt arbete på oss, från projektering till färdig leverans, säger Johan Lagerqvist, affärsansvarig Energi inom Solör Bioenergi.

Lokalt biobränsle

Konceptet innefattar att Solör står för allt bränsle, drift, service och underhåll, mot att Lyko betalar en avtalad månadsavgift och en energiavgift för den värme som förbrukas. Solör förser nu även den nya delen av logistikcentret med så kallad byggvärme, för att värma upp lokalerna under tiden som byggnationen pågår.

– Solör har mött våra behov kring hållbarhet och driftsäkerhet på ett bra sätt och vi är nöjda med samarbetet. Vi söker alltid efter lösningar som är så hållbara som det går och att välja lokal värme som är producerad av biobränsle är ett bra val för oss, säger Anna Persson, logistikchef hos Lyko.

När den nya hallen är helt i drift kommer värmeeffekten vara på 1,3 GWh per år. Biobränslet som används hos Lyko är träpellets och kommer från Solörs egna fabriker.

– Vi har levererat värme till Lyko under flera år och det är roligt att vi får förnyat förtroende att leverera till deras utbyggnad, säger Johan Lagerqvist, affärsansvarig Energi inom Solör Bioenergi.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy