En ny kolsyreåtervinningsanläggning fångar upp kolsyra från jäsningsprocessen vid öltillverkningen som sedan används för att tillverka nya drycker.
Sedan augusti i år är Spendrups självförsörjande på kolsyra till 50 procent efter en investering på 32 miljoner kronor.
Satsningen är nu ett av tre nominerade till Årets Cirkulära Initiativ som delas ut på Återvinningsgalan i Stockholm 28 november.
200 färre lastbilstransporter
Varje år tillverkar Spendrups miljontals liter kolsyrad dryck på bryggeriet i Grängesberg, totalt används ungefär 10 000 ton kolsyra varje år, bland annat till storsäljarna Trocadero, Loka Crush och cidern Briska.
Tack vare den nya anläggningen är Spendrups, som första svenska bryggeri, nu självförsörjande på kolsyra till 50 procent. Anläggningen har en kapacitet på 5 000 ton kolsyra per år, vilket innebär en minskning i belastning av CO2, på 5410 ton per år och cirka 200 färre lastbilstransporter per år.
Resterande kolsyra som används är fossilfri så kallad “grön kolsyra” som köps in via Linde.
– Vi är stolta över nomineringen, att kontinuerligt undersöka möjligheter för att ta tillvara på våra restströmmar är ett prioriterat område för oss. Idéen hade funnits med oss en längre tid och fick ny kraft av den kolsyrebrist som drabbade Europa 2018, säger Cecilia Lundin, miljöchef på Spendrups och berättar vidare:
– Genom att vi återvinner koldioxiden som frigörs under jäsningsfasen i bryggprocessen när vi tillverkar öl kan vi få kolsyra till nya drycker. Genom att producera egen kolsyra sparar vi både resurser och pengar. Vi minskar vår miljöpåverkan genom återvinning av CO2, antalet transporter och vi får avkastning på investeringen snabbt.
Tvättas i en gastvätt
Rent tekniskt går till så att i ölproduktionen omvandlas sockret i vörten till alkohol och kolsyra med hjälp av jäst. Under processen skapas och frisläpps stora mängder CO2 som kolsyreanläggningen nu fångar upp och processar för att användas i produktionen av nya drycker.
Först tvättas kolsyran i en gastvätt för att bli av med etanol. Nästa steg är att komprimera och minimera volymen. Sedan går kolsyran genom ett svavel- och kolfilter under högtryck, därefter går kolsyran genom en gastork för att extrahera vatten.
Till sist går den genom en kylkompressor som omvandlar produkten till flytande kolsyra där även syrehalten reduceras innan den lagras i en tank för att kunna användas i produktionen av nya drycker.