Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

St1 har påbörjat utveckling av biogasprojekt i Norge och Finland

Energiföretaget St1 Sverige har tidigare i år från E.ON Energilösningar AB förvärvat 100 % av aktierna i E.ON Biofor AB. Det förvärvade företaget är nu under namnändring till St1 Biogas AB och de 35 anställda som arbetar med biogas är inkluderade i St1-familjen.

Sex produktions- och uppgraderingsanläggningar

St1 är nu en ledande aktör inom den svenska biogasmarknaden med en marknadsandel på cirka 30 % inom marknaden för biogasfordon. St1 Biogas verksamhet är geografiskt placerad i olika delar av södra Sverige samt i Stockholm. Företaget producerar, importerar och exporterar biogas som levereras till kunder genom olika säljkanaler. St1 har sex produktions- och uppgraderingsanläggningar för biogas, två av dessa är delägda dotterbolag, Söderåsens Bioenergi AB och Falkenbergs Biogas AB.

Satsar stort även i Norge och Finland

I Norge har St1, från Knapphus AS och Biogrønn AS, förvärvat 33,33% av aktierna i företaget Biogas Energi Aksdal AS. Genom denna transaktion så har St1, Knapphus Energi och Nor-log startat ett samarbete kring att bygga ut infrastruktur för biogas I Norge. St1s partners, Nor-log Gruppen som har köpt gasdrivna lastbilar, och som behöver ett robust nätverk av tankstationer och Knapphus Energi har båda lång erfarenhet av drivmedelsstationer.

I Finland har St1 och livsmedelsföretaget Valio etablerat ett joint venture för att producera biogas från stallgödsel och andra avfallsströmmar från jordbruket för att i huvudsak användas som drivmedel för tung trafik. The blivande företaget har som målsättning att 2030 producera upp till 1 000 GWh (1 terawatt-timme) biogas.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy