Alla ämnen
Biogas

St1 satsar på flytande biogas i Borås

St1 satsar på flytande biogas i Borås
St1 och Borås Energi och Miljö inleder ett nära samarbete inom flytande biogasproduktion i Sverige. Foto: St1

Energibolaget St1 planerar att bygga en anläggning för uppgradering och förvätskning av biogas på Sobacken i Borås.

För att detta ska vara möjligt krävs rå biogas, vilket St1 genom ett långsiktigt avtal köper av Borås Energi och Miljö.

I och med avtalet kommer även Borås Energi och Miljös båda gastankstationer för konsumenter i Åhaga och Hulta att gå över till St1. Bolaget kommer även bygga ut infrastruktur i Norden för att distribuera flytande biogas.

– Våra moderna anläggningar i kombination med mer än 30 års erfarenhet och kompetens gör att vi inom företaget kan producera stora mängder biogas i framtiden. Genom samarbetet med St1 kommer vår biogas nå en större marknad, säger Magnus Kårestedt, vd för Borås Energi och Miljö.

Fakta

Om St1

St1 är redan en biogasaktör i Sverige med cirka 30 procent marknadsandel inom vägtransportsegmentet. Biogasverksamheten är belägen i södra Sverige samt i Stockholm. Företaget producerar, importerar och exporterar biogas och levererar den till kunder genom flera försäljningskanaler.

St1 har sex produktions- och uppgraderingsenheter för biogas i Sverige. Två av dem – Söderåsen Bioenergi AB och Falkenbergs Biogas AB – är majoritetsägda dotterbolag.

I produktion 2023

St1 startar byggnadsarbetet under hösten och produktionen beräknas starta i slutet av 2023. St1 har tecknat ett avtal med Wärtsilä Gas Solutions om att leverera biogasuppgraderings- och förvätskningsanläggningen. Projektet har beviljats stöd från Klimatklivet.

– Vi har efter en noggrant genomförd process valt att inleda ett samarbete med St1, eftersom företaget har en gedigen och mångsidig meritlista inom energisektorn och en stark tillväxtstrategi på den nordiska biogasmarknaden, fortsätter Magnus Kårestedt.

– På St1 stärker vi vår verksamhet genom strategiska långsiktiga partnerskap. Vi är mycket glada över att planerna med en solid partner som Borås Energi och Miljö nu blir verklighet, och vi tillsammans kan minska koldioxidutsläppen från transporter och påskynda energiomställningen, säger Matti Oksanen, direktör för St1s gasverksamhet.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy