Alla ämnen
Pris & Marknad

Starkt 2015 för Södra, hög utdelningsnivå och fortsatta investeringar för framtiden

Södras rörelseresultat för 2015 ökade till 2 162 MSEK (1 516) och styrelsen föreslår en vinstdelning om 1 002 MSEK (553) till medlemmarna. Nettoomsättningen för 2015 ökade till 18,3 miljarder (17,3). Södra fortsätter sitt investeringsprogram och satsar ytterligare 1 miljard kronor på massabruket i Mörrum.

– Även 2015 blev ett bra år för Södra och det är glädjande att kunna visa ett historiskt starkt resultat och att styrelsen därför kan föreslå en så kraftig utdelning. Skogskonjunkturen har varit god, vi har haft hög produktion, en gynnsam valutautveckling och gjort effektiviseringar i verksamheten. 2016 blir dock ett utmanande år med start av ett i princip nytt massabruk, fortsatt förändringsarbete för sågade och hyvlade trävaror samt en skör global marknad, säger Lars Idermark, vd och koncernchef.

Lars Idermark, Södra
Lars Idermark, vd och koncernchef för Södra. Lars Idermark, vd och koncernchef för Södra.

Södra har ett pågående investeringsprogram om cirka fem miljarder kronor där merparten avser expansion av massabruket i Värö. Styrelsen i Södra har nu beslutat om att investera ytterligare en miljard i bruket i Mörrum. Investeringen gäller en ny indunstning och en modernisering av brunmassatvätten på dissolvinglinjen där massa för textila ändamål tillverkas. En ny indunstning ger förutsättningar för att öka produktionen och möjliggör ökade energileveranser av såväl el och fjärrvärme som biobränslen.

I och med den nya investeringen kommer produktionskapaciteten öka med 45 000 ton och den totala produktionskapaciteten av pappers- och dissolvingmassa kommer att uppgå till 470 000 ton vid Mörrums bruk. Värö bruk kommer efter expansionen att ha en kapacitet om 700 000 ton. I Mönsterås är kapaciteten 750 000 ton.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy