Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

”SunPine det perfekta exemplet”

Riksdagens miljö- och jordbruksutskott besökte på tisdagen SunPines fabrik på Haraholmen i Piteå.
– Det var ett direkt önskemål från vår sida att få besöka SunPine som är ett perfekt exempel på hur vi kan förädla vårt aktiva skogsbruk, berättade Kristina Yngwe, c, ordförande för miljö- och jordbruksutskottet.

27 riksdagsledamöter anlände på tisdagen till SunPine på Haraholmen i Piteå och tog del av en föreläsning om SunPines tillblivelse, hållbarhetsarbete och klimatnytta. En frågestund följdes sedan av en rundvandring på fabriksområdet där det i dag råder lite ”ursäkta röran, vi bygger om” då bolaget är mitt i en investering i nytt laboratorium, större kontor och en andra fabrik för att utöka talldieselpropduktionen med 50 procent.

Magnus Edin, vd, SunPine:

–För oss är det självklart viktigt att politiken förstår att vi i Sverige har ett hållbart skogsbruk, att för varje träd som fälls så planteras det två, eller som i Södras fall tre. Det är främst en utmaning i EU där många länder redan har fällt all sin skog.
– Sedan är det också viktigt att förstå att vår råvara är en restprodukt från sulfatmassabruken. Det behöver alltså inte fällas ett enda extra träd för att vi ska kunna producera vår talldiesel. Och när vi nu bygger en ny fabrik och ökar volymen med 50 procent kvarstår detta faktum. Det behöver inte avverkas mer skog för att vi ska klara den volymökningen.

Vilka önskemål har SunPine?

– Vi förespråkar att man måste titta på hela klimatpåverkan, ”from well to wheel” som det heter. Och värdera de olika alternativen utifrån det.

– Just nu finns det också beslut som gör att regelverket egentligen inte gynnar att investeringar som vår sker här i Sverige. Det tycker vi förstås är fel. Vi borde skapa modeller som gynnar svenska investeringar på det här området.

Kristina Yngwe, c, ordförande för miljö- och jordbruksutskottet:

– SunPine ger en bra bild av hela processen, hur det hela sitter ihop från skogsbruket till produkt. Och hur man i alla steg kan tänka på att jobba med kretslopp och hållbarhet. Jag skulle säga att SunPine är ett perfekt exempel. Och därför är det värdefullt för oss att få besöka fabriken och ta del av hur man jobbar.

Kristina Yngwe, c, ordförande för miljö- och jordbruksutskottet
Kristina Yngwe, c, ordförande för miljö- och jordbruksutskottet Kristina Yngwe, c, ordförande för miljö- och jordbruksutskottet

Läs mer om biodrivmedel

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy