Alla ämnen
Politik

Svenska kraftnät undersöker upphandling av mer kraftvärme

Svenska kraftnät undersöker upphandling av mer kraftvärme
Myndigheten Svenska kraftnät har i uppdrag att säkerställa att kraftsystemet alltid kan hantera störningar och snabbt återställa elsystemet.

Nu ska Svenska kraftnät på uppdrag av regeringen, motverka effekttoppar och sänka elpriserna i södra Sverige. Detta genom bland annat upphandling av ytterligare planerbar elproduktion.

– För att hantera effekttoppar vid kritiska tidpunkter, vill vi skyndsamt skapa förutsättningar för aktörer som använder mycket el att anpassa eller minska sin elanvändning. Flyttas bara några procent av vår elanvändning bort från de timmar på dygnet då behovet är som störst, så kan det märkbart sänka elpriset, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar i ett pressmeddelande.

Regeringen ger därför Svenska kraftnät i uppdrag att förbereda för att kunna upphandla ytterligare så kallad för förbrukningsreduktion eller andra flexibilitetsåtgärder.

Fakta

Vad är förbrukningsreduktion?

Förbrukningsreduktion innebär att industriföretag eller andra aktörer som förbrukar mycket el, mot ersättning minskar sin förbrukning.

Mer kraftvärme kan bli aktuellt

Svenska kraftnät ska även förbereda för att upphandla mer planerbar elproduktion i elområdena 3 och 4, till exempel kraftvärme, uppger Regeringen.

– Det är avgörande att minska hushållens och företagens sårbarhet vid höga energipriser. Energieffektivisering är bra såväl för hushållens plånböcker, som för vårt samhälles försörjningstrygghet, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy