Alla ämnen
Biokraft

TGM Kanis Turbinen levererar turbin till Borås Energi och Miljö

Det tyska företaget TGM Kanis Turbinen i Nürnberg kommer att leverera ångturbin, generator och turbinkondensor till kraftvärmeverket på Sobacken i Borås.

Kontraktet mellan Borås Energi och Miljö och TGM Kanis Turbinen tecknades den fjärde april. För underskrifterna stod Gunnar Peters, vd på Borås Energi och Miljö och Tibor Ammann, vd på TGM Kanis Turbinen.

I entreprenaden ingår en ångturbin och generator med 44 MW eleffekt samt en turbinkondensor som kan leverera 75 MW värme till det lokala fjärrvärmenätet. Turbinen, växellådan och generatorn transporteras till Sverige från Brasilien med båt och lastbil. Slutmontering sker på anläggningsplatsen, Sobacken. Kolossen på tiotals ton beräknas anlända i Borås runt årsskiftet 2017/2018.

Kostnaden för denna entreprenad uppgår till 81 miljoner och inräknat i denna är både leveransen och arbeten på plats. Jobbet med installation och uppbyggnad på plats beräknas sysselsätta ett tjugotal personer.

Provdrift av turbinen startar troligtvis under senare delen av 2018. Anläggningen beräknas vara klar och överlämnad till Borås Energi och Miljö i april 2019.

Vi är mycket glada över att ha TGM Kanis Turbinen som partner vid bygget av denna hållbara framtida anläggning, Gunnar Peters, vd på Borås Energi och Miljö.

Även vd:n för TGM Kanis Turbinen, Tibor Ammann, är mycket nöjd med att ha vunnit upphandlingen.

Vi är verkligen glada över att ha fått ytterligare ett energiuppdrag i Sverige, det här är vårt tredje uppdrag efter Örebro och Karlstad på bara några år.


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 3-2016

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy