Alla ämnen
Återvinning och miljö

Unikt avtal gör Södertälje mer cirkulärt

Unikt avtal gör Södertälje mer cirkulärt

Ordning och reda på avfallsströmmarna med en ny typ av verifikat. Den 11 augusti signerade Söderenergi och Telge Återvinning ett avtal som innebär ökad transparens och spårbarhet för avfallet. Bland annat visar verifikatet att drygt 350 kg tungmetaller avskiljs 2022.

Telge Återvinning levererar returträ till Söderenergi, som ser till att det omvandlas till värme och el. Dessutom bidrar processen till avgiftning, genom att tungmetaller avskiljs. Undvikna Co2-utsläpp och återanvändning av metall är andra nyttor.

Det nya verifikatet som Söderenergi överlämnar till Telge Återvinning tidigt 2023 innehåller konkreta data om dessa nyttor. Exempelvis kommer totalt 356 kg tungmetaller att tas ur kretsloppet 2022: krom, kadmium, bly, kvicksilver och arsenik.

Vi blir först i Sverige med detta verifikat. Nu får vi svart på vitt vilken nytta vi gör när vi lämnar vårt avfall, Vesa Hiltula, vd för Telge Återvinning

– Vi är mycket glada över att vi blir först i Sverige med detta verifikat. Nu får vi svart på vitt vilken nytta vi gör när vi lämnar vårt avfall. Det säger Vesa Hiltula, vd för Telge Återvinning.

Det som framtidens återvinningsföretag efterfrågar

Det är noggrann provtagning hos Söderenergi som har lagt grunden för verifikatet. Ett område där bolaget ligger långt framme. Söderenergi hanterar idag såväl biobränslen som verksamhetsavfall, dock inte hushållssopor.

– Vi tar prover och utför analys på alla våra leveranser, säger Jan Steinle, bränslechef på Söderenergi. När vi kopplar ihop dessa data med våra anläggningars prestanda kan vi erbjuda ett verifikat till Telge Återvinning som konkret visar nyttorna vi åstadkommer i vårt samarbete. Det är något som vi ser att framtidens återvinningsföretag efterfrågar, och även deras kunder. Vi tror och hoppas att detta kommer att bli standard i framtiden.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy