Alla ämnen
Biokraft

Valmet levererar en biobränslepanna och tillhörande miljösystem till Borås Energi och miljö

Valmet kommer att leverera ett biobränsleeldat kraftvärmeverk, med tillhörande rökgasrening och kondenseringssystem, till Borås Energi och Miljös nya energi- och miljöcenter i Sobacken, Borås meddelade Valmet i ett pressmeddelande den 14 september. Den nya anläggningen kommer att stödja Borås strategi för att bli en fossilbränslefri stad.

Ordern inkluderas i Valmets orderingång för tredje kvartalet 2016. Ordervärdet är ca 60 miljoner euro. För Valmet kommer de huvudsakliga sysselsättningseffekterna att vara i Tammerfors, Finland. Monteringsarbetet är planterat att inledas i juli 2017. Värmeproduktionen beräknas starta under 2019.

– Då ett mer än 50 år gammalt kraftvärmeverk ska ersättas är miljö, flexibilitet och effektivitet oerhört viktiga för att kunna bygga något verkligt hållbart. Det är därför med glädje och stolthet vi idag startar ett samarbete med Valmet, där hållbarhet utgör en central del i deras affärsstrategi. Vi är övertygade om att Valmet kommer att medverka till att energi- och miljöcentrat i Borås inte bara blir ett nytt kraftvärmeverk, utan en miljöanläggning som kommer att vara ett föredöme och en referens för framtida satsningar, säger Gunnar Peters, vd på Borås Energi och Miljö.

– Valmets teknik med fluidiserande bädd passar bra då olika bränslen som biomassa och avfall nyttjas vid kraft- och värmeproduktion. Den här anläggningen kommer att uppfylla framtida miljökrav genom sin höga verkningsgrad, goda bränsleflexibilitet och sin tillförlitliga drift. Vi är mycket tacksamma för det förtroende vi fått och ser fram emot att leverera detta hållbara energiprojekt i ett nära samarbete med Borås Energi och Miljö, säger Anders Bergqvist, Director Scandinavia på Valmet.

Tekniska detaljer om leveransen

Valmets leveransomfattning inkluderar en 120 MW biobränsleeldad HYBEX-panna med fluidiserande bädd (BFB) teknik. Kombinationen av en kontrollerad förbränningstemperatur, lågt luftöverskott och stegad förbränning skapar goda förutsättningar att möta de striktaste miljökrav. Bränslet som ska användas kommer att vara olika biomassor, främst skogsavfall, bark och flis. I leveransen ingår även rökgasrening och kondenseringssystem.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy