Alla ämnen
Forskning & utveckling

Värmlandsföretag i samarbete för miljövänlig oljesanering

Logistikbolaget VSV Frakt och utvecklingsföretaget Biosorbe har inlett ett samarbete. Det går ut på att VSV:s åkare testar en ny sorts skogsbaserad absorbent för att sanera oljespill på ett klimatsmart sätt.

Hanna Kipatsi, hållbarhetschef på VSV Frakt, tar emot första lasset biobaserad absorbent som ska testas av värmländska åkare.
Hanna Kipatsi, hållbarhetschef på VSV Frakt, tar emot första lasset biobaserad absorbent som ska testas av värmländska åkare. Hanna Kipatsi, hållbarhetschef på VSV Frakt, tar emot första lasset biobaserad absorbent som ska testas av värmländska åkare.

– Genom samarbetet sluter vi kretsloppet i den värmländska skogen. Våra kunder säljer skog till Rottneros massabruk och våra åkare transporterar råvaran dit. Av råvaran och i brukets lokaler tillverkar Biosorbe absorbenten och sedan får samma åkare använda slutprodukten för att sanera olja vid händelse av läckage i skog och mark, förklarar Hanna Kipatsi, hållbarhetschef på VSV Frakt.

Alla tre bolagen i leveranskedjan är medlemmar i näringslivsklustret Paper Province. Och det är där som de funnit varandra. Biosorbe sitter på en miljövänlig innovation för att sanera oljespill, Rottneros tillhandahåller råmaterialet och produktionslokalerna medan VSV har en stor skogsentreprenörs- och fordonsflotta perfekt för att testa produkten.

Skoglig uppstickare som vinner mark

Samarbetet mellan Biosorbe och Rottneros har pågått i över ett år och lett till att den helt naturbaserade absorbenten har tagit sig från labbskala till tillverkning. Nu när VSV är inkopplade blir steget till marknaden ännu kortare.

– Vår produkt är extra kraftfull i blöta miljöer eftersom den absorberar olja men inte vatten. Det är helt unikt och vi använder processer från naturens egna kretslopp för att göra det, säger Biosorbes medgrundare och säljchef Erik Josephsson.

VSV:s fordon är redan utrustade med andra typer av absorbenter. Men ingen annan är tillverkad av skog eller lokalproducerad. Dessutom är de inte lika effektiva. Det räcker med tio kilo av Biosorbes absorbent GreenAll för att suga upp 90 till 140 liter olja, vilket är flera gånger effektivare än andra produkter på marknaden.

Efter saneringen kan oljan återanvändas, komposteras eller säljas vidare som bränsle till värmeverk. Tack vare absorbentens lätta vikt och höga uppsugningsförmåga kan kunden också göra stora besparingar i efterhanteringen om oljan behöver hanteras som farligt avfall.

Klar för värmländska vägar

VSV:s stora nätverk av entreprenörer och förare blir nu en viktig pusselbit i företagets miljöarbete och Biosorbes produktutveckling.

– Åkarna har gedigen kompetens och vet vad som krävs ute på fältet, så en bättre testpanel går knappast att hitta. De är nyfikna och entusiastiska över att få komma igång, berättar Hanna Kipatsi.

I dagarna får VSV-entreprenörer runt om i Värmland absorbenten installerad på sina fordon. Först ut blir timmerbilar och skogsmaskiner som skotare och skördare. Absorbenten kommer i en fluffig, pappersliknande form och åkarna har möjlighet att lämna utvecklingsförslag.

– Materialet går att forma på olika sätt och vi vill veta vad som passar bäst för olika branscher. Det finns inget bättre sätt för vår produkt att växa än att testa den i verkligheten ihop med kunderna, säger Erik Josephsson.

Klusterkraft i verkligheten

– Det här är verkligen en demonstration av kraften som kommer med att ingå i ett kluster. Skogen kan bidra med massor och gång på gång ser vi vilka fantastiska resultat som kan uppnås när företag ger varandra draghjälp, säger Gunnar Hellerström, innovationsrådgivare på Paper Province.

Biosorbes pappersliknande absorbent framställs genom en process som kombinerar cellulosa med ett antal naturliga komponenter. Foto: Paper Province
Biosorbes pappersliknande absorbent framställs genom en process som kombinerar cellulosa med ett antal naturliga komponenter. Foto: Paper Province Biosorbes pappersliknande absorbent framställs genom en process som kombinerar cellulosa med ett antal naturliga komponenter. Foto: Paper Province
Lars-Erik Sjögren, vd på Biosorbe och Erik Josephsson, försäljningschef, med sin klimatsmarta oljeabsorbent. Foto: Biosorbe
Lars-Erik Sjögren, vd på Biosorbe och Erik Josephsson, försäljningschef, med sin klimatsmarta oljeabsorbent. Foto: Biosorbe Lars-Erik Sjögren, vd på Biosorbe och Erik Josephsson, försäljningschef, med sin klimatsmarta oljeabsorbent. Foto: Biosorbe

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy