Alla ämnen
Pris & Marknad

Vattenfall gör ny stor investering i fossil energi i Tyskland

Till skillnad från i Sverige där de flesta energibolag och industriföretag investerar för att byta från fossil energi till förnybar eller återvunnen energi har Vattenfall den 6 februari beslutat investera 325 miljoner euro i ett nytt fossileldat kraftvärmeverk i Berlin.

Vattenfall har tidigare testat att använda biobränslen i form av  torrefierad träpellets i det stora koleldade kraftvärmeverket Reuter West i Berlin. Men i den nya anläggningen kommer naturgas att användas som bränsle i ett modernt kombinerat kraftvärmeverk med en gasturbin i kombination med ångturbin i Berlin-distriktet Marzahn-Hellersdorf.

Enligt Vattenfall är investeringen bra för klimatet.
– Med byggandet av detta kraftvärmeverk kommer vi att uppfylla ytterligare en punkt i klimatskyddsavtalet med Berlins senat som vi undertecknade i oktober 2009. Vi är på god väg att halvera våra utsläpp jämfört med 1990, säger Tuomo Hatakka, som representerar Vattenfall i Tyskland, i ett pressmeddelande.

Beslutet banar väg för en investering i en tillgång som kommer att spela en viktig roll för att uppnå klimatneutralitet i Berlin, skriver Vattenfall

– Det nya kraftvärmeverket i Marzahn är en viktig del av detta. Det kommer att säkerställa en klimateffektiv och tillförlitlig fjärrvärmeförsörjning för de kommande årtiondena och kommer att vara baslastkraftverk för fjärrvärmeområdena i stadens östra delar, tillägger Gunther Müller, talesman för styrelsen för Vattenfall Wärme AG.

Kraftvärmeverket kommer att ha 260 MW elkapacitet och 230 MW värmekapacitet samt en bränsleverkningsgrad på cirka 90 procent. Byggarbetet vid Allee der Kosmonauten planeras starta i april. Driftstarten är planerad till sommaren 2020.

Siemens AG har skrivit kontrakt som generalentreprenör i december 2015 för att leverera gasturbinen som kommer att tillverkas vid Siemens traditionella Berlin-anläggning.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy