Alla ämnen
Biovärme

Vilken segergest bör Sverige göra för fjärrvärmen?

I söndags hade min son innebandypremiär – äntligen skulle han få spela på en fullstor vuxenplan! Spänningen bubblade i honom medan han i god tid gjorde sig redo för match. ”Mamma, mamma” hörde jag en upphetsad röst skrika. ”KOOOOM!” Jag sprang ned till honom med andan i halsen och frågade ”VAD HAR HÄNT?”

Min son vände sig mot mig med ett allvarligt ansiktsuttryck och sa ”Mamma, det här är JÄTTEVIKTIGT och jag behöver din hjälp – vilken målgest ska jag göra när jag gör mål i dag?”

Valter Norberg, Maxi Jacobsson och Arvid Norbeck från Fullersta IBK gör segergest efter vunnen match.
Valter Norberg, Maximilian Jacobsson och Arvid Norbeck från Fullersta IBK gör målgest efter vunnen match. Valter Norberg, Maxi Jacobsson och Arvid Norbeck från Fullersta IBK gör segergest efter vunnen match.

Jag blir så stolt och tänker att det är så skönt att min son inte är en sådan där svennebanan som följer mainstream som Zlatan hade uttryckt det. Han är målmedveten, han har självförtroende och han är sprudlande glad. Vi behöver mer sånt i samhället – mer självförtroende och glädje åt folket. Vi behöver även det i kommunikationen om fjärrvärmen och kraftvärmen – samhällets självklart bästa miljömässiga val när det kommer till uppvärmning och eleffekt.

I veckan cirkulerade en presentation om vad kraftvärmen är och vilken nytta den gör, men återigen visualiserades kraftvärmen med en tröttsam produktionsbild. Vi behöver visualisera nyttorna med fjärrvärme och kraftvärme och vi behöver inte nödvändigtvis berätta hur den produceras. Vi behöver kommunicera fjärrvärmen bättre och vi behöver alla hjälpa till.

Vi på Svebio har, förutom att vi i våras initierade kommunikationsnätverket ”Så får vi fjärrvärme på innelistan” även tillägnat ämnet en hel session under Stora Biokraft- och Värmekonferensen i Falun 5–6 november samt initierat en fototävling #alltidhetast – vad betyder ett varmt hem för dig?

I början av september var jag på Task 44-möte ”Flexible Bioenergy” inom IEA Bioenergy där jag representerar Sverige. I gruppen finns representanter från Australien, USA, Tyskland, Irland, Schweiz, Österrike, Nederländerna och Finland. De olika representanterna utrycker under varje möte hur grymt duktiga vi är här i Sverige som har satsat på fjärrvärme och hur mycket den bidragit till vår klimatomställning.

Vi vet det, men fler behöver veta det. Vi behöver göra fler segergester för vinnare bland uppvärmningsalternativen! 

Text: Karolina Norbeck, Programdirektör, Svebio


Denna krönika publicerades först i Bioenergi nr 5-2019. Läs den som e-tidning

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy