Alla ämnen
Fjärrvärme

Villaägare på Ekerö väljer fjärrvärme

Villaägare på Ekerö väljer fjärrvärme
Att få bättre överblick över framtida kostnader är en av anledningarna till att Sebastian på Ekerö valt fjärrvärme. Fotograf: Linda Broström

På Ekerö levereras fjärrvärme sedan 2020 och just nu pågår en omfattande utbyggnad av nätet som ger möjlighet till fler anslutningar.

En som valt att satsa på en enkel och kostnadseffektiv värmeförsörjning är Sebastian som bor med sin familj på Ekerö.

När det var dags att byta ut den befintliga värmelösningen föll valet på fjärrvärme. Att få bättre överblick över framtida kostnader och en mer trygg värmelösning är några av anledningarna, menar Sebastian.

Nytt nät

På Ekerö levereras klimatvänlig fjärrvärme sedan 2020 till kommunala fastigheter och bostadsrättsföreningar. För leveransen står Ekerö Solör Bioenergi AB, som ägs till 65 procent av Solör Bioenergi koncernen och resterande del av Ekerö kommun.

Under förra året drogs ett nytt nät förbi ett stort bostadsområde på Ekerö. För en familj i området, familjen Ritola, hade funderingarna startat kring hur den befintliga luftvärmepumpen skulle hanteras.

– Vi ville byta ut värmepumpen eftersom det inte var särskilt kostnadseffektiv. Efter en del beräkningar och samtal med Solör valde vi att byta ut den mot fjärrvärme. Ett val som vi är väldigt nöjda med, säger Sebastian Ritola i ett pressmeddelande.

Fotograf: Linda Broström

Minskade kostnader med fjärrvärme

Inför påkoppling av fjärrvärmen, som skedde i november förra året, grävdes ett rör ner i marken från gatan in till huset. En liten undercentral, under en kvadratmeter, monterades in på väggen. Därefter var det dags för fjärrvärmen att kopplas på.

– Vi har varit väldigt nöjda med hur Solör har hanterat arbetet. De har informerat oss i förväg om vad som ska hända, tagit hänsyn till vår tomt vid grävningen och återställt allt efteråt, säger Sebastian.

Familjen har haft fjärrvärme i drygt halvår och enligt Sebastian finns det många fördelar med att ha fjärrvärme som energikälla.

– Med fjärrvärme har jag bättre överblick över framtida kostnader efter det är ett fast kilowatt-pris. Sedan luftvärmepumpen försvann har vi fått mer plats och dessutom minskade kostnader eftersom vi inte behöver betala för driften av pumpen, säger Sebastian.

Fler satsningar framåt

Utbygganden av fjärrvärmen i Ekerö är kraftig och fler anslutningar är på gång.

– Det finns stora möjligheter för fler villor att ansluta sig till fjärrvärmen. Nätet ligger i gatan så det som behövs är ett rör från gatan och in till respektive hus, säger Jan Lindkvist, vd för Ekerö Solör Bioenergi.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy