Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Volvo Bussars produktionsanläggning i Borås drivs enbart med förnybar energi

Volvo Bussars fabrik i Borås är nu en av de första produktionsanläggningarna för bussar som enbart använder förnybar energi. All energi som fabriken använder kommer från förnybara källor, som vattenkraft och biobränslen. Dessutom har den totala energiförbrukningen reducerats med 15 procent på bara några år.

Eftersom Volvo Bussars produktionsanläggning i Borås nu enbart använder förnybar energi har fabriken blivit certifierad av Volvo som ”Renewable Energy Facility”. Bakom certifieringen ligger ett antal målmedvetna val som gjort det möjligt att minimera fabrikens klimatavtryck.
– Vi är naturligtvis stolta över att ha minskat vår klimatpåverkan genom att använda förnybara källor och all energi vi köper in är fossilfri. Elen kommer från vattenkraft, fjärrvärmen produceras av biobränslen och truckarna i fabriken drivs med el eller HVO som är ett förnybart bränsle, säger en nöjd Joakim Wretman, fabrikschef för Volvo Bussars Boråsfabrik.

Volvo Bussar
Volvo Bussars fabrik i Borås är nu en av de första produktionsanläggningarna för bussar som enbart använder förnybar energi. Volvo Bussars fabrik i Borås är nu en av de första produktionsanläggningarna för bussar som enbart använder förnybar energi.

Lägre energibehov

Under de senaste åren har fabriken också genomfört en rad åtgärder, som tillsammans minskat energiförbrukningen med 15 procent.
– Bland annat har vi ersatt konventionella lysrör med LED-armaturer och produktionsbelysningen styrs automatiskt så att den bara är aktiv när tillverkningen är igång. Vi kontrollerar också så att ingen elförbrukande utrustning står och drar ström när det inte behövs, säger Joakim Wretman. Engagemanget från samtliga medarbetare har varit stort och vår partner har bidragit med både kunskap och lösningar.

Minskade transportkostnader

För att minska klimatpåverkan behövs också samarbeten. Ytterligare ett exempel är Boråsfabrikens medverkan i Autofreight som är ett projekt för att minska transporterna mellan Viareds Logistikpark och Göteborgs Hamn. En lösning som redan dag ett minskar CO2-utsläppen med runt 30 procent.

Miljöarbete

Att minska klimatpåverkan från produktionen är en av flera delar i Volvo Bussars miljöarbete.
– Vi ser våra produkter från ett livscykelperspektiv och jobbar kontinuerligt för att minska miljöpåverkan i alla led, från tillverkning till drift, återanvändning och återvinning. Aktuella exempel är våra projekt kring återanvändning av våra elbussars batterier, som nu kan få ett andra liv som energilager i fastigheter, säger Andreas Carlén, Energy Efficiency & Environment Director på Volvo Bussar.

Fakta Volvo Bussars fabrik i Borås
• Volvo Bussars nav för tillverkning av busschassier.
• Har kapacitet att producera ca 10 000  busschassier årligen.
• Här jobbar ca 300 medarbetare.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy