Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Westport Fuel Systems utvecklar vätgasmotor i samarbete med Scania

Westport Fuel Systems har ingått samarbete med Scania om att utveckla en av Scanias motortyper för vätgasdrift. Det är Westports system HPDI 2.0 (High Pressure Direct Injection) som ska kombineras med Scanias senaste motormodell. De första testresultaten förväntas under andra halvan av 2021.

– Vi är specialister på att arbeta med gasformiga bränslen. Vätgasanvändning i en förbränningsmotor med Westports HPDI bränslesystem kan erbjuda en kostnadseffektiv väg för att minska koldioxidutsläppen från transporter, säger Anders Johansson, Vice President, Heavy Duty OEM inom Westport och baserad i Göteborg.

Anders Johansson, Westport
Anders Johansson, Vice President, Heavy Duty OEM inom Westport och baserad i Göteborg. Anders Johansson, Vice President, Heavy Duty OEM inom Westport och baserad i Göteborg.

Alternativ till bränsleceller

– Det här är en spännande utveckling av vår patenterade teknik som kan vara ett ekonomiskt, konkurrenskraftigt alternativ till bränsleceller. Minskningen av utsläppen av växthusgaser är ungefär densamma för de två typerna av drivlina, fortsätter Anders Johansson.

Forskningsprojekt

– Vi investerade tidigt i vätgasteknik. Det vi nu lär oss i detta forskningsprojekt kommer framöver att göra det möjligt för oss att skapa de bästa erbjudandena för våra kunder, säger Eric Olofsson, Senior Technical Advisor på Scania Powertrain Research & Technology.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy