Alla ämnen
Bioolja

Wibax ingår i avtal om att förvärva Baltic Tank, ett ledande finskt bolag inom lagring och hantering av flytande kemiska produkter och biooljor

Wibax AB, genom Wibax Logistics Oy, ingår i avtal om att förvärva 100% av aktierna i Baltic Tank Oy och tar därmed över verksamheten med säte i Åbo, Finland samt dess terminaler längs den finska kusten och i Kunda, Estland.

Transaktionen är ett led i Wibax vision att bygga en ledande koncern inom kemikaliehantering och stärker Wibax unika position att erbjuda tjänster längs hela värdekedjan inom Norden.

Wibax har idag tio terminaler och kontor strategiskt placerade på olika platser i Sverige, Finland och Norge och kommer i och med förvärvet av Baltic Tank ytterligare utöka lagringskapaciteten med åtta terminaler i Finland samt en i Estland.

Ett bredare utbud av tjänster i Norden

”Förvärvet av Baltic Tank är en strategisk satsning i Wibax framtida tillväxt utanför Sveriges gränser. Baltic Tanks omfattande nätverk av terminaler längs den finska och baltiska kusten kommer att bidra till en expansion som ökar den geografiska räckvidden av Wibax serviceerbjudande för nuvarande och framtida kunder. Baltic Tank är ett familjeägt bolag precis som Wibax, med starka värderingar som ligger i linje med våra egna och vi ser nu fram emot att välkomna in dem i Wibax-familjen”, säger Jonas Wiklund, Koncern VD WIBAX.

”Tillsammans med Wibax kan Baltic Tank hjälpa sina kunder genom att erbjuda ett bredare utbud av tjänster i hela Norden”, säger Tero Väyrynen, VD för Baltic Tank. ”Vi känner oss trygga med att lämna företaget i goda händer av ett annat familjeägt företag vars värden så nära matchar vårt”, säger Antti Laaksonen, representant för de kontrollerande ägarna i Baltic Tank.

Transaktionen beräknas slutföras under september 2020.

Capillar Advisory agerade finansiell rådgivare åt Wibax tillsammans med EY som agerade juridisk rådgivare samt även utförde skatte- och finansiell granskning av Baltic Tank.

Om Wibax

Wibax producerar, anpassar och levererar kemikalier och biooljor med kontroll på hela kedjan från producent till slutkund. Verksamheten består av försäljning, import, produktion, utveckling, service & underhåll, lagring och distribution av i första hand flytande kemiska produkter och biooljor i bulk. Koncernens huvudkontor samt produktion ligger i Piteå. Terminaler och kontor finns operationella runtom i Sverige, Finland och Norge. Följande bolag ingår i koncernen: Wibax AB, Wibax Logistics, Wibax Industrial, Wibax Biofuels, Wibax Performance Chemicals, Wibax Oy, Wibax Logistics OY och Wibax AS.

Om Baltic Tank

Baltic Tank tillhandahåller logistik och lagringstjänster för kemikalier, däribland kaustiksoda, oljeprodukter och biobränslen. I koncernen ingår Baltic Tank Oy som är den operativa verksamheten i Finland, samt Baltic Tank AS som driver den estniska terminalen i Kunda. Baltic Tank har sitt huvudkontor i Åbo, Finland och har verksamhet i hamnar i Finland och Estland.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy