Alla ämnen
Bioolja

Wibax levererar bioolja till E.ONs reservanläggning för fjärrvärme i Norrköping

Redan i dag är i stort sett all fjärrvärme som E.ON producerar och levererar i Norrköping återvunnen eller förnybar, men det finns en liten fossil andel kvar.

Nu tar E.ON ett steg närmare sitt mål – att senast 2025 bara producera och leverera hundra procent återvunnen eller förnybar fjärrvärme – och ersätter den fossila oljan i reservanläggningen Navestad med förnybar bioolja.

Navestad är en av två reservanläggningar i Norrköping. Anläggningen körs när den ordinarie produktionen vid Händelöverket behöver stöttas upp, till exempel vid driftstörningar eller sträng kyla
Navestad är en av två reservanläggningar i Norrköping. Anläggningen körs när den ordinarie produktionen vid Händelöverket behöver stöttas upp, till exempel vid driftstörningar eller sträng kyla Navestad är en av två reservanläggningar i Norrköping. Anläggningen körs när den ordinarie produktionen vid Händelöverket behöver stöttas upp, till exempel vid driftstörningar eller sträng kyla

– En reservanläggning som Navestad måste kunna startas med kort varsel och snabbt leverera värme till våra kunder, och då fungerar fossil olja optimalt. Men som alla vet har fossila bränslen negativ påverkan på klimatet och vi arbetar hårt för att eliminera dem ur vår produktion. Därför går vi nu över till att istället använda förnybar bioolja som bränsle och ändå bibehålla leveranssäkerheten till våra kunder, säger Anders Svensson, produktionschef Sverige, E.ON.

Uppgradering för bioolja

Med start i veckan påbörjas provdrift med det nya bränslet. Därefter utvärderas vilka modifieringar som behöver göras för att pannan ska vara redo att köras med bioolja inför driftsäsongen 2018–2019. Pannan är sedan tidigare uppgraderad för cirka 10 miljoner kronor och den tillkommande modifieringen beräknas kosta ungefär 5 miljoner kronor.

Erfarenheterna från Norrköping kommer också att användas på andra håll inom E.ONs fjärrvärmeverksamhet.

– Det pågår många satsningar för att vi ska uppnå vårt miljömål och på denna resa lär vi av varandra. I Norrköping kör vi till exempel alla hjullastare på HVO, ett förnybart drivmedel som ersätter diesel. Det fungerar så bra att våra kollegor i Örebro nu planerar att göra detsamma – ersätta dieseln till förmån för det förnybara. På samma sätt kommer vi att dela med oss av våra lärdomar från Navestad så fler reservanläggningar kan byta fossilt bränsle mot förnybart, berättar Anders Svensson.

Se Norrköpings Tidningars video om konverteringen från fossil olja till bioolja i fjärrvärmeanläggningen i Navestad.

Fakta Navestad och bioolja

Navestad är en av två reservanläggningar i Norrköping. Anläggningen körs när den ordinarie produktionen vid Händelöverket behöver stöttas upp, till exempel vid driftstörningar eller sträng kyla.

Bioolja är ett förnybart bränsle som bland annat består av restprodukter från industrin och vegetabiliska produkter. Den bioolja som E.ON använder är fri från palmolja.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy