Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Regeringen satsar 100 miljoner till hållbart biobränsle i flyget

Regeringen har gett Energimyndigheten 100 miljoner kronor för att göra det mer attraktivt att utveckla biobränsle för flyg från svensk skogsråvara.

Flygtrafiken står idag för omkring två procent av de globala utsläppen av koldioxid. Samtidigt är utbudet av hållbara alternativ till fossilt flygbränsle mycket litet. Regeringen gav i förra veckan Energimyndigheten i uppdrag att verka för att öka användningen av hållbara biobränsle i flyget.

Goda förutsättningar

– Sverige har goda förutsättningar för en hållbar produktion av biobränslen för flyget från framförallt skogen. Nu stärker vi förutsättningarna för de företag som vill ta vara på affärsmöjligheterna med grönt flygbränsle, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

– Sverige ska vara ett av världens första fossilfria välfärdsländer och ett föregångsland för minskade klimatutsläpp. Nu inkluderar vi tydligt flyget i den omställningen, säger miljöminister Karolina Skog.

Regeringen har gett Energimyndigheten 100 miljoner kronor för att göra det mer attraktivt att utveckla biobränsle för flyg från svensk skogsråvara. I uppdraget ingår att utlysa medel för att stödja forskning och utveckling av hållbara biobränslen för flyg. I uppdraget ingår också att inrätta ett innovationskluster som samlar hela värdekedjan och som tar fram en gemensam behovsanalys för att klara omställningen till fossilfrihet inom flyget.

Slutredovisning av uppdraget ska lämnas till Näringsdepartementet senast den 31 mars 2021.

 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy