Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

100 procent fossilfria brödtransporter i Jämtland och Härjedalen

Polarbröd satsar på förnybara bränslen för bröddistribution och nu kör Polfärskt helt fossilfritt i Jämtland och Härjedalen. Med totalt åtta lastbilar som kör cirka 32 000 mil per år och förbrukar 70 000 liter bränsle per år, innebär satsningen stora miljöbesparingar.

Karin Bodin och Anna Borgeryd, Polarbröd.
Karin Bodin, vd för Polarbröd, med Anna Borgeryd, styrelseordförande och koncernstrateg för Polarbröd.

– Regionen Jämtland och Härjedalen är lika stor som Nederländerna och vi kör långa sträckor för att nå ut till 127 000 brödkonsumenter, säger Ulf Arnesson delägare Polfärskt Jämtland/Härjedalen. Vi är mycket stolta över att vi nu inte bara levererar gott bröd bakat med vindkraft utan också gör gott med hållbara brödleveranser.

Satsningen på förnybara bränslen är ett av flera sätt att bidra till uthållig matförsörjning och möta efterfrågan på hållbart producerade och levererade livsmedel. Polarbröds mål är att vara helt fossilfria år 2022. Transporter är ett av Polarbröds prioriterade områden för omställning och nu införs fossilfria transporter i Jämtland och Härjedalen.

– Vårt mål är att skapa möjligheter att äta gott och sunt nu och i generationer, och att bidra till största möjliga brödnjutning med minsta möjliga resursanvändning, säger Karin Bodin, vd för Polarbröd. Därför är denna satsning tillsammans med Polfärskt på hållbara bränslen lika viktig som våra investeringar i förnybar energi och hållbara råvaror. Genom att tanka HVO, Hydrogenated Vegetable Oil, minskar koldioxidutsläppen med upp till 90 procent jämfört med vanlig diesel. Polfärskt kör nu samtliga åtta lastbilar i regionen på det förnybara drivmedlet HVO. HVO är ett 100 hundra procent förnybart, klimatsmart och ekonomiskt alternativ till fossil diesel och framställs av förnybara råvaror.

– Vi ser över våra transportsystem både när det gäller fjärrtransporter och närdistribution. För fjärrtransporterna fortsätter vi att utveckla tåglösningar och för närdistributionen ser vi i dag flera möjliga lösningar, där HVO är ett steg i rätt riktning, säger Johan Granberg, inköps- och logistikansvarig på Polarbröd.


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 3-2016

Fakta

Om Polfärskt

Polfärskt Bröd omsätter totalt över 1,6 miljarder kronor och betjänar närmare 3 000 butiker med hjälp av 270 distributionsbilar. Polarbröd äger 51 procent av Polfärskt Bröd AB. Resten ägs av de regionala Polfärsktföretagen som står för distribution, försäljning och lokal service. polarbrod_biljf

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy