Alla ämnen
Bränslehantering

Mälarenergi går med i 2 Mend-IX – ett samarbete för hållbar och ansvarsfull avfallshantering

Mälarenergi har gått med i partnerskapet 2 Mend-IX som initierats av Söderenergi. Tillsammans med Tekniska verken i Linköping och Umeå Energi arbetar Mälarenergi utefter en standardiserad metod som ska skapa transparens och spårbarhet på avfallsmarknaden.

2 Mend-IX är ett kvitto – verifikat – på nyttan avfallet bidrar med genom energiåtervinning, samtidigt som det garanterar en säker och trygg hantering av avfallsströmmarna. Varje år behandlar Mälarenergi cirka 400 000 ton avfall inklusive returträ. Genom att ingå i 2 Mend-IX använder Mälarenergi en standardiserad modell för att redovisa för avfallslämnaren vad som händer med avfallet.

2 Mend-IX visar nyttan med energiåtervinning och garanterar en säker och trygg avfallshantering.
2 Mend-IX visar nyttan med energiåtervinning och garanterar en säker och trygg avfallshantering. 2 Mend-IX visar nyttan med energiåtervinning och garanterar en säker och trygg avfallshantering.

Ökad transparens

Tillsammans med andra vill Mälarenergi verka för transparens i avfallsströmmarna och med 2 Mend-IX får avfallslämnaren ett verifikat som visar hur mycket:

• värme och el som producerats av avfallet,
• vilka metaller vi kunnat återvinna,
• hur mycket tungmetaller som kommit in och hur mycket som släppts ut,
• och vilken miljöpåverkan avfallsbehandlingen haft.
Genom att samverka och arbeta efter en transparent och standardiserad metod verkar Mälarenergi för en mer hållbar och ansvarsfull avfallshantering.

Läs mer på sidan för 2 Mend-IX

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy