Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

15 000 fossilfria mil per dag i Linköping

CO2-kampen i Linköping har resulterat i 15 000 fossilfria mil om dagen, det motsvarar cirka 100 000 fossilfria mil per vecka, vilket ungefär motsvarar en resa till månen och tillbaka, varje vecka. De tre stationerna som deltog är Väringagatan, Rydsvägen och Ljungsbro.

Under kampanjens fem veckor, den 8 maj till 11 juni, har invånarna i Linköping och Ljungsbro sparat in ungefär 100 000 fossilfria mil i veckan när de tankat Preems förnybara drivmedel. Delat på veckans dagar blir det cirka 15 000 fossilfria mil per dag. Därför donerar också Preem 15 000 kronor till ett lokalt ändamål i Linköping.

Syftet med CO2-kampen har varit att visa hur drivmedel med förnybart innehåll kan göra stor skillnad för klimatet. Genom att jämföra Preem Evolution drivmedel med fossila standarddrivmedel har vi fått fram det antal fossilfria mil som uppnås när man väljer drivmedel med högre andel förnybart innehåll – och fossilfria mil betyder mindre koldioxidutsläpp sett till hela värdekedjan.

Redan 2011 lanserades Preem Evolution Diesel som är delvis tillverkad av tallolja, en restprodukt från den svenska skogsindustrin. Preem Evolution Diesel har samma effekt som vanlig fossil standarddiesel, och kan tankas i alla dieselfordon och blandas med all annan diesel. Det senaste drivmedlet i Evolution-serien är Preem Evolution Diesel+, det första flytande drivmedlet i världen att få bära Svanen-märkningen. Den består av minst 50 procent förnybar råvara och är helt fri från palmolja och PFAD.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy