Alla ämnen
Svebiobloggen

517 företagsledare erbjuder bioenergi men kommissionen tycks inte förstå

517 företagsledare erbjuder bioenergi men kommissionen tycks inte förstå

Den 5 maj skickade 517 företagsledare från 26 länder ett brev till EU-kommissionen om att inkludera bioenergilösningar i EU:s strategi för att bli oberoende av ryska fossila bränslen. Bakgrunden var att EU-kommissionen i mars, strax efter att anfallet på Ukraina inletts av Ryssland, publicerat en strategi (REPowerEU-planen) där man inte ens omnämnde alternativ som fasta biobränslen, biodrivmedel, avfallsbaserad energiproduktion och fjärrvärme.

Biogas fanns med, eftersom man skrev en hel del om att ersätta rysk fossil gas. Men bioenergin var i övrigt ignorerad.

Den här uteslutningen av bioenergilösningar framstår som obegriplig för alla de företag som arbetar med biobränslen och bioenergiteknik.

Bland de 517 undertecknarna fanns mer än hundra svenska företagsledare, alltifrån Stockholm Exergi, Preem och E.ON till mindre företag som kan leverera utrustning och bränslen och lokala värmeverk som kan berätta om hur bränslebyte gå till i praktiken.

Ny REPowerEU-plan

Ett skäl till att brevet publicerades 5 maj är att EU-kommissionen ska komma med en ny och mer genomarbetad REPowerEU-plan. Den väntas nästa vecka, den 18 maj.

Ett utkast till denna plan har läckt, och Svebio har läst det. Tyvärr är pappret inte mycket bättre än i mars, även om ordet bioenergi nu finns med, och vår förnybara energikälla ägnas hela fem rader av dokumentets totalt drygt 570 rader text.

Medan ordet bioenergi nämns en gång, och dessutom biomassa en gång i anslutning till initiativ för att utbilda installatörer, så nämns vätgas 62 gånger (!) och biogas/biometan elva gånger. Pellets finns inte med alls, och inte heller energiutvinning ur avfall. Fjärrvärme ägnas en mening. Man får vara tacksam för det. Stycke efter stycke ägnas elektrifiering och inte minst vätgas.

Bland kortsiktiga åtgärder i slutet av dokumentet tar man upp att sätta solceller ”på alla tak” och att skala upp produktionen av biogas.

Läs hela bloggen här.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy