Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

86 procent av fordonsgasen är förnybar

Statistik för 2017 som SCB presenterar 20 februari visar att andelen biogas i fordonsgasen är uppe i 86 procent. Det är en ökning med nästan 20 procent jämfört med 2016 då andelen biogas var 73 procent. Även i absoluta tal ökar försäljningen av biogas, medan försäljningen av fordonsgas totalt sett går ner. Detta meddelar Energigas Sverige i ett pressmeddelande.

– Det är positivt att biogasandelen ökar för varje år, här är Sverige världsledande. Men om målen om fossilfrihet och minskade luftföroreningar ska nås, måste den totala biogasmarknaden växa rejält. Vi behöver tydliga och långsiktiga politiska spelregler kring biogasens roll i klimat- och miljöomställningen, säger Maria Malmkvist, VD på Energigas Sverige.

Mindre fordonsgas

– Det är oroande att det säljs mindre fordonsgas, ett trendskifte som startade för ett par år sedan. Biogasen är en viktig pusselbit för att klara transportsektorns klimatutmaning. Vi tror på en ökad efterfrågan i samband med bland annat bonus-malus som införs till sommaren, säger Maria Malmkvist.

Branschens mål är att vi ska ha 100 procent biogas i fordonsgasen till år 2030. I april presenterar Energigas Sverige, tillsammans med aktörer i biogasbranschen, ett förslag till en nationell biogasstrategi.

Branschens mål är att vi ska ha 100 procent biogas i fordonsgasen till år 2030.
Branschens mål är att vi ska ha 100 procent biogas i fordonsgasen till år 2030. Branschens mål är att vi ska ha 100 procent biogas i fordonsgasen till år 2030.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy