Alla ämnen
Skogsbränsle

Adven och Ragn-Sells satsning på Ash2Salt får miljonstöd från Klimatklivet

Miljöföretaget Ragn-Sells projekt för behandling av och utvinning av salter ur flygaska får 51 miljoner kronor i investeringsstöd från Klimatklivet, Sveriges satsning på projekt som minskar klimatutsläpp. Den nya anläggningen byggs i Bro utanför Stockholm. I projektet samarbetar Ragn-Sells med Adven.

Anläggningen bygger på Ragn-Sells patenterade teknik Ash2Salt, som utvinner värdefulla resurser ur flygaska från avfallsförbränning samtidigt som miljögifter tas bort ur kretsloppet.

Adven_Ragn-Sells
Henrik Johansson Casimiro, vd på Adven och Mikael Hedström, vd på Ragn-Sells Treatment & Detox. Henrik Johansson Casimiro, vd på Adven och Mikael Hedström, vd på Ragn-Sells Treatment & Detox.

– Ragn-Sells cirkulära lösningar ger minskade utsläpp, skapar nya jobb och etablerar Sverige som ett globalt föredöme. Att Klimatklivet investerar 51 miljoner kronor i vårt och Advens samarbete kring flygaska är ett kvitto på detta som vi är mycket tacksamma för, säger Mikael Hedström, vd på Ragn-Sells Treatment & Detox.

Flygaska från energiåtervinning

Sverige producerar varje år 300 000 ton flygaska från energiåtervinning genom förbränning av avfall. Flygaskan är ett farligt avfall, men innehåller samtidigt värdefulla resurser som kalium, ett viktigt näringsämne inom jordbruket. Omkring hälften av den svenska flygaskan skickas i dag till ett nedlagt kalkbrott på ön Langøya i Oslofjorden. Varken de värdefulla ämnena eller miljögifterna tas alltså om hand.

– Anläggningen i Bro är en av de största satsningar som har gjorts inom materialåtervinning i Sverige. Adven strävar efter att vara en del av lösningen på klimatförändringarna och ser fram emot att vara med och möjliggöra ett cirkulärt alternativ för flygaska, säger Henrik Johansson Casimiro, vd på Adven.

Adven är en ledande leverantör av skräddarsydda energi-, vatten- och återföringslösningar som tjänst i Norden och Baltikum som också fungerar som fullservicepartner till aktörer inom industrin. Första spadtaget till Ash2Salt-anläggningen på Ragn-Sells kretsloppsanläggning Högbytorp i Bro utanför Stockholm togs i mitten av april och anläggningen tas i drift under 2022.

 

Fakta: Ash2Salt

När rökgaser renas vid avfallsförbränning bildas flygaska, ett farligt avfall med höga halter av bland annat tungmetaller och klorider. I Ash2Salt-processen tvättas flygaskan och tre kommersiella salter utvinns från tvättvätskan: natriumklorid, kaliumklorid och kalciumklorid. De askrester som återstår efter behandlingen med Ash2Salt är inte längre ett farligt avfall.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy