Alla ämnen
Klimat

Adven startar Klimatklivet-finansierat projekt inom energikonvertering

Adven/Värmevärden får 40 miljoner kronor i investeringsstöd från Naturvårdsverket för ett energikonverteringsprojekt utanför Kumla.

Forest Stewardship Council (FSC®) är en oberoende, internationell medlemsorganisation som verkar för ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar, genom sitt certifieringssystem FSC

Projektet syftar till att ställa om energiförsörjningen från fossila bränslen till att drivas av skogs- och sågverksrester från närområdet. Konverteringen kommer minska koldioxidutsläppen med uppskattningsvis 8 500 ton per år.

Adven/Värmevärden kommer designa, bygga, äga och driva den nya biobaserade anläggningen för ång- och hetluftsgenerering i Kvarntorp. Energin kommer att levereras som en tjänst till industrin och ersätta befintlig värmeenergi från fossila bränslen. Den nya anläggningen kommer att drivas med lokala skogs- och sågverksrester – såsom grot (grenar och toppar), skogsflis och bark.

Omfattande minskning av koldioxidutsläpp

Som en följd av koldioxidminskningen, som uppskattas till omkring 8 500 ton per år – vilket motsvarar utsläpp från ca 3 000 dieselbilar under ett år, får projektet investeringsstöd från Naturvårdsverket via initiativet Klimatklivet.

– Vi är väldigt glada över att få investeringsstöd för det här projektet. I samarbete med kunden kan vi nu reducera fabrikens koldioxidutsläpp och göra den svenska industrin lite grönare, säger Jonas Dyrke, affärsutvecklare på Adven/Värmevärden i ett pressmeddelande.

Byggandet av den nya anläggningen påbörjades i oktober 2021 och under våren 2023 förväntas den vara i full drift. Under de kommande 15 åren kommer Adven/Värmevärden att leverera förnybar energi till fabriken i enlighet med företagets ”Energy as a service”-modell.

Läs mer: Nytt i Svebiobloggen: Ukrainas försuttna bioenergichans

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy