Alla ämnen
Pellets

Allt svårare att försäkra pelletsfabriker

Stockhorvans pelletsfabrik utanför Hultsfred förstördes helt i en brand 23 juni 2016. Efter en investering på 25 miljoner kronor startade en ny pelletsfabrik i januari som producerar mer pellets än tidigare. Men det blir allt svårare att försäkra pelletsproduktion.

Det var en kutterspånstransport som orsakade branden. Det började brinna i en lastbil som var på plats för att leverera råvara och elden spred sig till pelletsfabriken som blev totalförstörd. Stockhorvan driver i dag en rättsprocess för att få ersättning från åkeriets försäkringsbolag.

Conny Karlsson och Peter Petersson, till vänster, tillsammans med två av de anställda: Oscar Bogren och Kalle Bogren.
Conny Karlsson och Peter Petersson, till vänster, tillsammans med två av de anställda: Oscar Bogren och Kalle Bogren. Foto: Charlotte Madestam Conny Karlsson och Peter Petersson, till vänster, tillsammans med två av de anställda: Oscar Bogren och Kalle Bogren.

– Både vi och vårt dåvarande försäkringsbolag menar att det är åkeriet som är skadeorsaken, säger Peter Peterson, vd på Stockhorvan Trä & Pellets.

Stämningsansökan lämnades in till Stockholms tingsrätt i mars. Stockhorvan driver processen tillsammans med sitt tidigare försäkringsbolag.

– Vi får se hur det går, det kommer i bästa fall att bli klart i slutet av året eller i början av 2019, säger Peter Petersson.

Startade i januari

Uppbyggnaden av Stockhorvans nya pelletsfabrik tog 18 månader.

– Det var väldigt skönt att komma igång igen. Den nya pelletsanläggningen har fungerat bra efter några mindre intrimningar i startskedet, säger Peter Petersson.

Nytt säkrare koncept

Den nya fabriken är byggd med ett nytt koncept för ett ännu säkrare sätt att producera pellets. Anläggningen är avdelad med mellanväggar och bjälklag.

– Det gör att vi kan begränsa skadorna på ett bättre sätt, om det skulle uppstå en brand i någon del, förklarar Peter Petersson.

Säker mottagning av spån

För att göra mottagningen av torrt spån säkrare är spånmottagningen större. Med större plats för lastbilarna för att de snabbare ska kunna lossa och sedan lämna spånlagret. Chaufförerna måste nu också besiktiga bilarna innan de kör in i spånlagret. Ytterligare en ny åtgärd är att portarna till spånlagret stängs efter varje lastbil, för att undvika korsdrag.

– Allt för att minska brandrisken, förklarar Peter Petersson.

– Det var väldigt skönt att komma igång igen. Den nya pelletsanläggningen har fungerat bra efter några mindre intrimningar i startskedet, säger Peter Petersson.
– Det var väldigt skönt att komma igång igen. Den nya pelletsanläggningen har fungerat bra efter några mindre intrimningar i startskedet, säger Peter Petersson. Foto: Charlotte Madestam – Det var väldigt skönt att komma igång igen. Den nya pelletsanläggningen har fungerat bra efter några mindre intrimningar i startskedet, säger Peter Petersson.

Bättre brandskydd

– Vi använder oss av Fireflys system för brandskydd, det bästa på marknaden. Brandskyddet är mer utbyggt jämfört med tidigare och Fireflys skydd är monterat i alla utsatta delar. Systemet känns väldigt tryggt och är det bästa skyddet, tillsammans med ett brandlarm, säger Peter Petersson.

Effektivare pelletsproduktion

Den nya fabriken är byggd för en pelletspress som producerar fem ton i timmen. I den nya fabriken passerar materialet igenom anläggningen på kortare tid och produktionen blir effektivare.

– Vi har kapacitet att producera cirka 30 000 ton pellets per år vilket är 10 000 ton mer per år än tidigare. Vi har förberett fabriken för ytterligare en linje, vilket skulle ge en total kapacitet på 60 000 ton per år. Det är önskvärt att starta linje två innan nästa vintersäsong, men samtidigt behöver företaget återhämta sig ekonomiskt, säger Peter Petersson.

Otillräcklig ersättning

– Vid branden hade vi en försäkring som gav en viss ersättning för den ekonomiska skadan, men försäkringsbolagets maxbelopp var för lågt. Vi har själva fått ta huvuddelen av investering. Byggkostnaderna var 25 miljoner och stilleståndkostnaderna var 5–6 miljoner kronor i förlorad nettointäkt, totalt över 30 miljoner. Vi fick ut hela ersättningen på en gång, men beloppet var fullständigt otillräckligt, mindre än hälften av vad kostnaderna uppgick till, säger Peter Petersson.

Nytt försäkringsbolag

Stockhorvan har efter branden bytt försäkringsbolag.

– Vårt tidigare försäkringsbolag hade inte möjlighet att försäkra vår verksamhet till rätt värde. Det blev därför naturligt för oss att söka oss till en annan lösning och vi anlitar numera Svenska Trä. Vi har klart med första perioden, men en försäkring upphandlas en period i taget och vi är osäkra på vad som gäller framöver, säger Peter Petersson.

Det företag i England som återförsäkrar Svenska Trä har sagt upp flera försäkrings-objekt. Det är svårt att hitta någon som vill återförsäkra denna typ av verksamhet.

– Det har med alla bränder att göra, det är för stora risker och för mycket pengar som försäkringbolagen riskerar att förlora. Vi har en försäkringsmäklare som jobbar intensivt med att hitta alternativa lösningar. Det här är ett riktigt stort problem och det berör hela branschen, säger Peter Petersson.

Bra resultat

– Vi gjorde ett väldigt bra resultat året innan branden då vi hade 12 procent vinstmarginal. Det är ett kvitto på att vi gör rätt saker. Det är skönt att veta att vi kan göra ett bra resultat. Nu behöver vi tid för att komma tillbaka till det läget. Men vi har en stark position på marknaden och det känns skönt, avslutar Peter Petersson.


Denna krönika publicerades först i Bioenergi nr 2 – 2018. Den finns att läsa som e-tidning här.

Fakta

Leverantörer

Pelletspress: Salmatec
Kvarn: Champion

Säckningslinje: Fisker
Brandskydd: Firefly

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy