Alla ämnen
Pellets

Rekordsnabb återstart för Loarp Energi

Vad hände vid branden i pelletsfabriken på Loarps Gård? Hur hanterade Loarp Energi krisen efter branden och hur kunde pelletsproduktionen starta igen endast tio veckor efter branden? Petter Krantz, vd på Loarp Energi, berättar.

Byggnaden där branden startade blev snabbt övertänd och släckningsarbetet riktades in på att rädda omgivande byggnader.
Byggnaden där branden startade blev snabbt övertänd och släckningsarbetet riktades in på att rädda omgivande byggnader. Byggnaden där branden startade blev snabbt övertänd och släckningsarbetet riktades in på att rädda omgivande byggnader.

– Vi vaknade vid sextiden på morgonen tredje januari av att någon stod och tutade på gårdsplanen. Vi tittade ut och där stod den timmerbil som brukar leverera energived var femte vecka. Vi förstod först inte varför chauffören tutade, men efter några sekunder såg jag en låga slå upp från gaveln på husen på gården. Jag sprang ut och mitt första intryck var att det var en begränsad del som brann och jag trodde det skulle vara möjligt att släcka ganska snabbt, berättar Petter Krantz.

Observant chaufför

– När chauffören i timmerbilen kom till gården såg han ett onormalt ljussken i fönstren på en av byggnaderna. Han stannade bilen, gick fram till fönstret och såg att det brann. Han larmade omedelbart SOS och satte sig på tutan. Det var väldigt bra gjort för det var med all sannolikhet hans rådighet som gjorde att brandkåren kom fram i tid och kunde rädda de andra husen på gården. Vi känner en stor tacksamhet till chauffören som var väldigt observant och agerade snabbt, säger Petter Krantz.

Hemska timmar

– När insatsledaren kom fram till Loarps Gård tolv minuter efter larmet ringde han direkt efter ytterligare tre brandkårer. Han insåg allvaret och det bidrog också till att resten av gården kunde räddas. Det tog hela åtta timmar innan brandkåren första gången sa att de kanske skulle kunna rädda resten av gården. Det var hemska timmar, säger Petter Krantz.

Begränsad skada

– Det är för jävligt att ett hus som är 250 år gammalt har brunnit. Men vi kan vända på perspektivet och säga att det enbart är ett hus som har brunnit ner. Det blåste kraftigt och från en ofördelaktig riktning den morgonen och hade branden tagit sig till nästa hus hade med all sannolikhet nästan hela gården brunnit ner, säger Petter Krantz.

Orsaken till branden

Den byggnad som förstördes innehöll pellets-press, säckningsanläggning samt el- och processrum. Pannhuset och torken klarade sig liksom gårdsbyggnaden med bulklager och bulkutmatning.

– Vi hade brandvarnare nästan överallt, men inte i el- och operatörsrummet. Det var i detta rum som branden startade. När branden väl hade tagit sig igenom rummets tak spred sig elden snabbt och då var det för sent att rädda byggnaden. Brandorsaken var troligen ett överslag i en stor frekvensomriktare som styr pellets-pressmotorn, säger Petter Krantz.

Krishantering

– Efter branden kunde vi se styrkan i att driva ett familjeföretag. Förutom att all personal verkligen var engagerad är vi fyra delägare som hjälptes åt att hantera situationen efter branden. Det var en enorm styrka. Vi upprättade en sambandscentral som var bemannad 13 timmar per dag varje dag i två veckors tid, innan det lugnade ner sig något. Vi försökte hantera det som hade skett och samtidigt fundera på hur vi skulle handskas med framtiden, berättar Petter Krantz.

Petter Krantz, Wiveka Krantz, Carolina Mannheimer och Jörgen Mannheimer är grundare till Loarp Energi.
Petter Krantz, Wiveka Krantz, Carolina Mannheimer och Jörgen Mannheimer är grundare till Loarp Energi. Foto: Astrid Krantz Petter Krantz, Wiveka Krantz, Carolina Mannheimer och Jörgen Mannheimer är grundare till Loarp Energi.

Söka ersättningspellets

Det stora jobbet i första läget var att leta efter ersättningspellets till befintliga kunder.

– Vi letade över hela Europa. I den processen fick vi av en tillfällighet kontakt med ett företag som heter Rematec i Tyskland. Rematec bygger modulfärdiga pelletsfabriker. Två dagar efter branden tipsade Jörgen Mannheimer (en av delägaren) om att vi kanske borde titta på Rematec när vi väl bygger upp fabriken igen. Jag hade allt fokus på att få fram pellets och hade först inte tid att ta till mig förslaget. På kvällen två dagar efter branden under en middag presenterade Jörgen Mannheimer idén med Rematecs lösning. Efter en diskussion med alla fyra delägare såg vi att detta skulle kunna vara ett framtida alternativ men det fanns flera, säger Petter Krantz.

Flera alternativ

Loarp identifierade snabbt tre alternativ för att få igång pelletsproduktionen. Det första alternativet var att bygga upp pelletsproduktionen i ett befintligt hus med brandceller. Det andra alternativet var att bygga ett nytt hus på en annan plats. Det tredje alternativet var en modullösning liknande den som Rematec erbjöd. På onsdagen en vecka efter branden åkte en grupp på fem personer från Loarp Energi till Tyskland och besökte Rematecs fabrik. Det visade sig att Rematec hade en färdigbyggd pelletsfabrik, med en kapacitet på 3,5 ton per timme, redo för leverans. Den skulle egentligen skickas till en annan svensk köpare som hade blivit försenad och inte kunde ta emot fabriken förrän i september.

Då öppnades ett fönster för oss som innebar att om vi beställde den färdiga maskinen inom några veckor, skulle Rematec hinna bygga en ny produkt till den andra svenska köparen. Efter besöket på Rematec åkte vi vidare till Estland och Lettland och tittade på en fabrik som var i drift. Vi pratade med operatörerna och analyserade för- och nackdelar.

Fördelar

– Rematecs lösning är väldigt kompakt. Det gör den transportabel och enkel att installera. Köparen behöver gjuta en platta, förbereda inmatning för råvara och utmatning för » pellets samt dra fram el och vatten. En annan stor fördel är att Rematec erbjuder en smart lösning för att kyla och rensa pellets. Pelletsen faller rakt ner i kyl och sikt som är placerade under pressen, det ger mycket korta transporter av varm pellets. Pelletspressens konstruktion bidrar till att den har låga kostnader för underhåll. Den saknar växellåda vilket innebär färre delar som kan gå sönder, förklarat Petter Krantz.

Nackdelar

Men det kompakta utförandet är också en nackdel.

– Det blir ont om plats för service och underhåll inne i containrarna. En annan nackdel för oss var att det var en ny press. Vi hade ingen erfarenhet av denna press utan vi var tvungna att lära oss den. Men efter besöken i Tyskland, Estland och Lettland var vi alla överens om att om vi ville använda denna lösning. Återstod bara att få med oss försäkringsbolaget, säger Petter Krantz.

Valde modullösningen

– När vi kommit hem presenterade jag de tre alternativa lösningarna för försäkringsbolaget. Det tyckte som vi att den bästa varianten var modullösningen, trots att det innebar en högre investering. Fördelen för försäkringsbolaget var att modullösningen gav ett mycket kortare stillestånd med lägre stilleståndsersättning som med råge täckte den högre investeringen för fabriken.

Snabb leverans

När försäkringsbolaget samlat in tillräckligt mycket underlag och fattat beslut kunde Loarp Energi teckna kontrakt med Rematec den 13 februari.

– Två dagar senare, torsdag 15 februari, började vi gräva och måndagen därpå gjöt vi betongplattan. Torsdag 22 februari lyftes containrarna från Rematec ut på plattan. Från det att anläggningen beställdes till dess den fanns på plats tog det nio dagar. Det var hektiskt, förklarar Petter Krantz.

Rekordsnabb återstart

Måndag 12 mars var montagearbetet klart och då började igångsättning, träning av personal och provkörning av hela anläggningen.

– Onsdag 14 mars fick vi ut den första pelletsen och torsdag 15 mars gjordes den första leveransen av pellets till kund. Det har varit extremt intensivt och det är skönt att det är fredag i dag, säger Petter Krantz och skrattar.


Denna artikel publicerades först i Bioenergi nr 2 – 2018. Den finns att läsa som e-tidning här.

Fakta

Fakta

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy