Alla ämnen
Krönika

Are you listening? Just one word. Plastics.

Are you listening? Just one word. Plastics.

Benjamin har precis tagit examen och livet ligger framför honom. Hans föräldrar som bor i Pasadena, Kalifornien har bjudit till ett stort party för att fira detta. Där träffar han faderns affärsbekant som ger honom ett livsråd för framtiden. Plast.

Mr. McGuire: I just want to say one word to you. Just one word.
Benjamin: Yes, sir.
Mr. McGuire: Are you listening?
Benjamin: Yes, I am.
Mr. McGuire: Plastics.
Benjamin: Exactly how do you mean?
Mr. McGuire: There’s a great future in plastics. Think about it. Will you think about it?

Alla som känner till den legendariska filmen The Graduate från 1967 med Dustin Hoffman kommer nog mer ihåg att han väljer sommaren till att slappa i föräldrarnas swimmingpool med solglasögon och drink i handen. Han väljer att bli romantiskt förförd av Mrs. Robinson, som spelas av Anne Bancroft. Han valde bort plasten.

Efterkrigstiden i USA präglades av en stor optimism om framtiden. Välståndet ökade raskt. Plast var ett nytt material som fick användning överallt. McGuire hade väldigt rätt då och hade haft lika rätt idag om han sagt bioplast. Det pågår nämligen en mindre revolution nu inom detta område.

Plast omger oss hela tiden, men tänker du på om den är förnybar? Idag utgör bioplast under 1 procent av de mer än 320 miljoner ton plast som produceras årligen. Men bioplastindustrin växer snabbt och innovativt. Kunder efterfrågar hållbarhet och bioplasten har likt fossilfritt stål stor betydelse. Bioplasterna kan återvinnas eller användas som biobränsle till kraft och fjärrvärme.

Flera företag arbetar metodiskt att fasa ut fossil plast. Tetra Pak tog fram världens första helt förnybara förpackning och arbetar nu med bioplast i förpackningar. Danska Lego ska fasa ut all fossil plast till år 2030 och började 2018 att tillverka i bioplast. IKEA har samma mål och använder bioplast i samarbete med Neste, världens största producent av förnybar diesel och jetbränsle.

Polestar jobbar på att ta fram världens första helt klimatneutral bil i samarbete med Vattenfall om fossilfritt stål och SEKAB kring bioplast från träetanol. Det hajpade företaget CAKE arbetar hårt för att ta fram världens första klimatneutrala elcykel, också med Vattenfall. Dessa företag ser marknaden.

Biodrivmedel utvecklas nu snabbt och det ger nya lösningar och biprodukter för bioplaster. SunPine tillverkar råtalldiesel och har nyligen hittat en biprodukt i Alfa Pinen, vilken kan användas till plast. OrganoFuel som ska tillverka HVO har teknologi från utveckling av biomaterial. Perstorp ska från el och koldioxid tillverka biometanol, som grundkemikalie för bland annat bioplaster, liksom etanol är. Liquid Wind i Örnsköldsvik planerar flera likadana metanolfabriker.

Plast är en integrerad del av vårt moderna liv. Bioplast och biomaterial är därmed mycket viktiga för klimatomställningen till det cirkulära samhället. Välj bort fossil plast, låt dig istället förföras av bioplasten. Den gör dig lycklig.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy