Under vintern har Sveaskog testat Avantherms världsunika fossilfria köldmedium i skogsmaskiner och resultatet visar på ökad produktivitet. Att Sveaskog byter köldmedium blir tillsammans med övergången till en större andel HVO-drivmedel ytterligare steg i riktning mot en mer fossilfri maskinpark, skriver Avantherm i ett pressmeddelande.
– Vi har nu utvärderat våra tester med Avantherm och har märkt att produktiviteten har gått upp när maskinerna inte behöver varmköras för att nå acceptabla arbetstemperaturer. Att köldmediet är både gift- och fossilfritt gör det överlägset även när det gäller arbetsmiljö och hållbarhet, säger Torgil Granström, Produktionscontroller på Sveaskog.
Sveaskog har under tretton månaders tid använt den fossilfria kylarvätskan Avantherm Coolant i en skotare och en skördare för att se hur den står sig mot traditionell propylenglykol. Trots temperaturer på neråt minus trettio grader har det inte varit några problem med kalla arbetshytter i skogsmaskinerna.
Vårt köldmedium har funnits på marknaden i snart ett år, och det har varit otroligt spännande att se resultaten under den här första vintern. Sveaskogs tester visar att vår förnybara kylvätska fungerar precis så bra som labbresultaten tidigare visat, säger Avantherms vd Stefan Dufva.
Sedan tidigare körs nästan hela Sveaskogs maskinpark på biodrivmedlet HVO. När man nu även kan byta ut fossilbaserad glykol tas ytterligare ett stort steg mot ett fossilfritt skogsbruk.
– Nu när testerna har fallit väl ut vill vi försöka fasa in nya maskiner som använder Avantherms fossilfria kylarvätska och fortsätta arbetet mot ett fossilfritt skogsbruk, säger Torgil Granström.
Avantherm har sedan 2010 utvecklat och testat förnybara produkter som kan ersätta fossila oljor och kemikalier samtidigt som prestandan höjs. Avantherms värmeöverföringsvätskor blev kommersiellt tillgängliga för världsmarknaden i april 2016. Inom kort lanseras förnybara släppoljor, transformatoroljor och utveckling pågår av hydrauloljor.
Fakta
Om testprojektet
Sveaskogs tester i vinterkyla har varit en förlängning av ett forskningsprojekt som bedrivits av Avantherm i samarbete med Sveaskog, Kungliga Tekniska Högskolan, forskningsinstitutet Skogforsk, SP – Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SMP – Svensk Maskinprovning och det tyska forskningsinstitutet ZAE Bayern.