Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Finländska skinktricket gav 10 000 liter förnybar biodiesel

40 000 finländska hushåll skänkte i julas det överblivna stekfettet från sina julskinkor till kampanjen Skinktricket. Av det insamlade fettet producerade Neste 10 000 liter förnybar diesel (HVO) för försäljning vid Nestes mackar i Finland.

12 000 kilo överblivet skinkfett samlades in. Foto: Svenskt Kött
12 000 kilo överblivet skinkfett samlades in. Foto: Svenskt Kött 12 000 kilo överblivet skinkfett samlades in. Foto: Svenskt Kött

Intäkterna skänker Neste till organisationen Hope, som hjälper familjer med låga inkomster, samt till idrottsföreningen Icehearts, som vill främja välmående och motverka social utfrysning. Det skriver Neste i ett pressmeddelande.

– Vi tog emot totalt 12 000 kilo överblivet skinkfett, tillräckligt för att producera förnybar diesel som räcker för att köra fyra varv runt jorden. Den enorma mängden visar på finländarnas stora intresse för kampanjen och för den cirkulära ekonomin generellt, säger Osmo Kammonen, Senior Vice President, Communications and Brand Marketing vid Neste.

Kampanjen visar hur avfall och restprodukter kan utnyttjas som råvara till förnybara drivmedel. Genom att raffinera fett genom NEXBTL-teknologin har Neste blivit den världsledande producenten av förnybar diesel.

Kampanjen involverade flera olika aktörer som alla arbetade hårt för att den skulle bli framgångsrik. Jag vill tacka alla våra partners och alla som skänkte sitt överblivna skinkfett och tog kampanjen till sina hjärtan. Framtiden finns i den cirkulära ekonomin, säger Osmo Kammonen.

Idén till kampanjen kom från Finlands Kemiindustriförening. Containrar för fettåtervinning placerades ut över hela Finland, framförallt på Finlands Förpackningsåtervinnings stationer i närheten av Keskos livsmedelsbutiker. Företaget Lassila & Tikanoja transporterade fettet till återvinningscentralen Honkajoki Oy för att behandlas. Den finländska branschorganisationen för vatten och avlopp, FIWA, var delaktig i kampanjen genom att påminna människor om att inte hälla fett i avloppet. Organisationen Kvinnor på landsbygden informerade hushåll om möjligheterna att återvinna fett.

Nestes förnybara diesel, HVO, minskar utsläppen av växthusgaser med upp till 90 procent jämfört med fossil diesel.

Om Skinktricket
Kampanjen Skinktricket, Kinkkutemppu, är ett samarbete initierat av Finlands Kemiindustriförening. Syftet är att ta den cirkulära ekonomin närmare konsumenterna med hjälp av ett konkret exempel. Inför julen 2016 uppmanades konsumenter att transportera sitt skinkfett till återvinningsstationer, så att det kunde användas till produktion av förnybar diesel på Nestes raffinaderi i Borgå. I slutändan skulle bränslet som producerats av skinkfettet skänkas till välgörenhet. Förutom Finlands Kemiindustriförening deltog Neste, K-Group, Lassila & Tikanoja, Finlands Förpackningsåtervinning Rinki, Den finländska branschorganisationen för vatten och avlopp FIWA, återvinningscentralen Honkajoki och organisationen Kvinnor på landsbygden.
www.kinkkutemppu.fi

Fakta

Kampanjen i siffror:

  • Donerat fett: 12 000 kilo
  • Antalet donationer: 40 000
  • Producerad mängd HVO: 10 000 liter
  • -Antal varv som kan köras runt jordklotet på den volymen diesel: 4 (bränsleförbrukning 6 l/100 km)
  • Summa som donerats till välgörenhet: 14 500 euro

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy