Alla ämnen
Biobränslen

Biobränslen och elpannor ska driva finskt batteriprojekt

Biobränslen och elpannor ska driva finskt batteriprojekt
Keliber kommer att tillverka litiumhydroxid av batterikvalitet, vars råvara raffineras från malm som utvinns från de egna gruvorna. Bilden visar borrkärnor. Foto: Adven

En robust energilösning kommer att byggas för att värma anrikningsverket för gruv- och metallkoncernen Sibanye-Stillwater och deras litiumprojekt Keliber i Kaustinen, Finland.

Litiumprojektet Keliber syftar till att producera spodumenkoncentrat från egenbruten malm och förädla till litiumhydroxid i det litiumraffinaderi som just nu byggs i Karleby Industripark.

Energilösningen är utvecklad av Adven och kombinerar både el och biomassa – vilket möjliggör flexibel energiproduktion med låga utsläpp och stabila energipriser på en osäker energimarknad.

Sibanye-Stillwaters litiumprojekt Keliber har flera litiumfyndigheter på ett område på mer än 500 kvadratmeter beläget i Mellersta Österbotten, Finland.

Optimerad energiproduktion med fast bränsle och el

Litiumprojektet Keliber är majoritetsägt av Sibanye-Stillwater, en multinationell gruv- och metallbearbetningskoncern strategiskt positionerad nära flera kritiska och växande batterimarknader för litiumhydroxid i Europa.

Produktionen av litiumhydroxid av batterikvalitet är kärnan i Finlands nationella batteristrategi när landet strävar efter att bli en konkurrenskraftig aktör inom den globala batterisektorn.

Adven ansvarar för den nya energilösningen som ska byggas inuti Kelibers anrikningsanläggning, vilket inkluderar design, konstruktion och framöver även energiproduktion och drift av anläggningen. Om ett par år planeras lösningen vara i drift, som ska nyttja både biobränslen och elpannor.


Anrikningsanläggningen för Kelibers litiumprojektet omfattar flera byggnader och tillhörande tankar. Det kommer att byggas längs gränsen mellan Kaustinen och Kronoby enklaver. (3D-bild: Sweco Finland)/ Adven

– De fördelar som kommer med elpannorna som en del av energilösningen tror vi är framtiden. Energiproduktionen kan optimeras mellan fast bränsle och el, vilket ger kostnadsfördelar och naturligtvis lägre utsläpp eftersom fossila bränslen inte alls behöver användas, säger Arto Liikanen, Sales Manager på Adven och fortsätter:

– Det är också givande att få vara energipartner i ett greenfield-projekt som svarar mot litiumbehoven i en allt mer elektrifierad värld. Vi är väldigt stolta över det här samarbetet.

Adven och Keliber kommer att ha ett nära samarbete under projektet som startar under november 2023. Energiproduktionen beräknas vara igång våren 2025.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy