Alla ämnen
Bioenergi

Topp 10: De mest lästa artiklarna i december

Topp 10: De mest lästa artiklarna i december
Microsoftgrundaren Bill Gates kommer göra en miljardinvestering i Örnsköldsviks Flagship One. Foto: Screen shot COP28 UAE/ Ørsted

Bill Gates biometanolinvestering, fakta om Sveriges 76 största biogasanläggningar och C4 Energis arbete med att råda bot på effektproblematiken i Kristianstad. Det är några av de nyheter som väckte mest nyfikenhet hos Bioenergitidningens läsare under december 2023.

Är du nyfiken på vilka nyheter som intresserade bioenergibranschen mest under december 2023? Ta del av listan här!

 1. Bill Gates investerar mångmiljonbelopp i svenskt biometanolprojekt
  Under FN:s klimattoppmöte COP28 i Dubai berättar Microsoftgrundaren Bill Gates att han ska investera 240 miljoner euro i några olika klimatteknikprojekt. Ett av dem är danska Ørsteds biometanolprojekt Flagship One.
 2. Nu kan du söka bidrag för konvertering till pelletskamin och pelletspanna
  Vill du investera i en pelletskamin, pelletspanna eller kanske koppla upp dig på ditt lokala fjärrvärmenät? Från 3 juli kan du som äger ett småhus som värms upp med el eller gas söka bidrag för konverterings- och energieffektiviseringsåtgärder.
 3. Kartläggning: 76 biogasanläggningar i Sverige
  Har du koll på var Sveriges alla biogasanläggningar är belägna? Eller hur mycket biogas de producerar årligen? Bioenergitidningen kartlägger 76 biogasanläggningar i produktion och 13 som snart ska sättas i drift.
 4. C4 Energis vd: ”Vi står i början av ett historiskt kapitel inom vår energibransch”
  Möt Kajsa Hedberg, vd för energibolaget C4 Energi i Kristianstads kommun. För Bioenergi berättar hon om bolagets spännande arbete med att råda bot på effektproblematiken.

  Kajsa Hedberg har arbetat på C4 Energi sedan april 2022. Hon har ett imponerande cv, där hon bland annat arbetat på Skellefteå Kraft, SRV Återvinning, E.ON och St1.
 5. Bildspecial: Foderfabriken som installerade pelletspanna i panik
  De skenande priserna på gas fick Vallberga Lantmän att ändra sig och snabbt installera en pelletspanna för ångan till fodertillverkningen, trots att man redan betalat tillbaka miljonerna från Klimatklivet.
 6. Krönika: Köp inte mer pellets än du behöver
  Just nu är det svårt att veta vart utvecklingen på energimarknaden är på väg, vilket skapar oro. Efterfrågan på pellets har ökat kraftigt den senaste tiden och leverantörerna har svårt att möta den snabba ökningen, skriver Anders Haaker.
 7. Hela bioekonomiutredningen tillgänglig
  Nu har Lena Ek lämnat över sitt slutbetänkande i bioekonomiutredningen till landsbygdsminister Peter Kullgren.
 8. Lantmännen bestrider EU-böter
  EU-kommissionen har meddelat sitt beslut angående etanolhandel och har ålagt Lantmännen Agroetanol böter på 47,7 miljoner euro.
 9. Träpulver gör Krönleins Bryggeri fossiloberoende
  Krönleins Bryggeri i Halmstad lämnar oljan och övergår till bioenergi – för ekonomins och klimatets skull.

  Vd:n för Krönleins Bryggeri, Carl Krönlein, kikar på en BKtech-anläggning.
 10. Ökad grotanvändning behöver komplementet torv
  Om man ska använda biobränslen av sämre kvalitet med hög fukthalt är det nödvändigt att kunna tillsätta ett energitätt bränsle för att kunna få maximal effekt ur pannan, och det är här den energitäta torven kommer in som ett avgörande komplement.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy