Alla ämnen
Biokraft

Bodens Energi investerar 760 miljoner kronor i ett nytt kraftvärmeverk

Bodens Energi har beslutat att investera 760 miljoner kronor i ett nytt kraftvärmeverk. B&W Vølund har fått ett kontrakt värt 35 miljoner USD för att leverera avfallspannan till kraftvärmeverket.

Det nya kraftvärmeverket kommer att producera lika mycket värme som det gamla och elproduktionen kommer öka till den dubbla. Bodens Energi valde mellan att renovera den gamla pannan eller bygga en ny. De ekonomiska fördelarna vägde över för en ny panna och styrelsen beslutade om en nyinvestering den 16 november.

Bodens Energi valde mellan att renovera den gamla pannan eller bygga en ny. De ekonomiska fördelarna vägde över för en ny panna och styrelsen beslutade om en nyinvestering den 16 november.
Bodens Energi valde mellan att renovera den gamla pannan eller bygga en ny. De ekonomiska fördelarna vägde över för en ny panna och styrelsen beslutade om en nyinvestering den 16 november. Bodens Energi valde mellan att renovera den gamla pannan eller bygga en ny. De ekonomiska fördelarna vägde över för en ny panna och styrelsen beslutade om en nyinvestering den 16 november.

I slutet av december blev det klart att B&W Vølund A/S har tagit hem ett kontrakt värt  35 miljoner USD som innebär att företaget ska konstruera, leverera och bygga en avfallsenergipanna till ett kraftvärme i Boden.

Pannan kommer att ha en DynaGrate®-förbränningsrost, och få en värmekapacitet på 35 MW. Den kommer att utgöra ett tillägg till BEAB:s befintliga anläggning, och leverera ånga för elproduktion och fjärrvärme. Det var B&W Vølund som byggde den befintliga anläggningen, som stod färdig 2008, i Boden.

– Vi vill tacka BEAB för att de återigen har valt B&W Vølund för ett så pass viktigt infrastrukturprojekt som detta, sade Jimmy Morgan, vice vd för B&W Vølunds affärssegment Renewables.

Den nya avfallslinjen och pannan kommer att kunna hantera 13 ton kommunalt fast avfall per timme, och ska enligt plan vara färdigställd i april 2019.

– Avfallsenergi är och förblir en beprövad, ren och pålitlig teknik som klarar av våra europeiska kunders behov av energi och avfallshantering, och vi är mycket nöjda över att kunna erbjuda några av branschens mest avancerade tekniska lösningar.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy