Alla ämnen
Biovärme

Bostadsrättsföreningar huvudägare till Täbys nya fjärrvärmeverk

Det nybyggda flisledade värmeverket ägs till 90 procent av 2 619 lägenhetsinnehavare i fyra bostadsrättsföreningar vid Täby Centrum.

Resterande tio procent ägs av E.ON Värme Sverige. Detta samägande av ett fjärrvärmeverk är unikt. I strålande sol och i ett gnistande vintrigt landskap invigdes Täby Fjärrvärmes fliseldade värmeverk den 12 november. Flera hundra av delägarna hade tagit sig med buss de få kilometrarna från kvarteren vid Täby Centrum till Arninge för att fira att värmeverket är klart. Förutom visning av anläggningen bjöds delägarna på varm soppa och lika värmande musikunderhållning av Stockholms Steelband.

Vid invigningsceremonin klipptes bandet av Lars Biertz, ordförande i Brf Storstugan, Stefan Håkansson, vd på E.ON Värme Sverige, Thomas Nyberg, vd på Täby Fjärrvärme och Leif Gripenstam (M) kommunstyrelsens ordförande i Täby.
Vid invigningsceremonin klipptes bandet av Lars Biertz, ordförande i Brf Storstugan, Stefan Håkansson, vd på E.ON Värme Sverige, Thomas Nyberg, vd på Täby Fjärrvärme och Leif Gripenstam (M) kommunstyrelsens ordförande i Täby. Vid invigningsceremonin klipptes bandet av Lars Biertz, ordförande i Brf Storstugan, Stefan Håkansson, vd på E.ON Värme Sverige, Thomas Nyberg, vd på Täby Fjärrvärme och Leif Gripenstam (M) kommunstyrelsens ordförande i Täby.

Öppet fjärrvärmenät

Fjärrvärmenätet ägs av Täby kommun och sträcker sig i dag från Roslags Näsby i söder till Arninge i norr. Tack vare den nya fjärrvärmeanläggningen kan E.ON fortsätta att bygga ut nätet tillsammans med kommunen och möjliggöra att fler i Täby får tillgång till miljövänlig uppvärmning. E.ON har till att börja med ensamrätt till fjärrvärmenätet mot att E.ON står för utbyggnaden av nätet. Fjärrvärmenätet kommer senast år 2027 vara öppet för alla värmeleverantörer, vilket ger kunderna möjlighet att fritt välja värmeleverantör.

Fri konkurrens

– Det är fantastiskt att E.ON tillsammans med bostadsrättsföreningar kan ta den här typen av initiativ. Jag ser väldigt positivt på att vårt fjärrvärmenät är världens första med fri konkurrens och privat produktion, säger Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby.

E.ON Värmes vd, Stefan Håkansson, var på plats och kommenterar så här:

I vårt arbete med att bygga hållbara städer och samhällen är det viktigt att vi hittar lösningar som tillfredsställer kundernas framtida behov. Det gör vi bäst ihop med dem som bor och lever i kommunen vilket den här anläggningen i Täby är ett tydligt exempel på.

Lång resa

De fyra bostadsrättsföreningarna Storstugan, Volten, Annexet och Farmen är i dag största ägare och har stått för största delen av investeringen i fjärrvärmeverket. Lars Biertz är ordförande i Brf Storstugan och har varit en av de drivande i att förverkliga det nya fjärrvärmeverket.

– Det har varit en lång resa som började redan 2009 med ett första möte mellan de fyra bostadsrättsföreningarna, förklarar Lars Biertz.

Från allra första början hade de fyra bostadsrättsföreningar egna värmecentraler. Dessa såldes i början på 90-talet. Det första målet för bostadsrättsföreningarna vid mötet 2009 var att återta värmecentralerna.

– Men efter många turer blev det istället en modernare och mer effektiv anläggning som är både driftsäkrare och framförallt har en bättre lokalisering, säger Lars Biertz.

Halv miljard billigare

Värmen är en stor del av kostnadsmassan i bostadsrättsföreningar.

– Det är en viktig del att ha kontroll över. Under en 25-årsperiod ger lösningen med en investering i Täby Fjärrvärme minskade kostnader på omkring
en halv miljard för bostadsrättsföreningarna jämfört med att köpa fjärrvärme av en extern leverantör. Dessutom ger det nya fjärrvärmeverket minskad
klimatpåverkan jämfört med den tidigare värme-produktionen, konstaterar Lars Biertz.

Bra form för inflytande

– Bostadsrättföreningen har visat sig vara en väldigt bra form för att, som medlem och boende, kunna vara med och påverka och driva frågor, både små och stora, som att tillsammans bygga ett helt fjärrvärmeverk och säkerställa framtida produktion och leverans av kostnadseffektiv och miljöriktig värme,
säger Lars Biertz.


Denna text publicerades först i Bioenergi nr 6-2016

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy