Alla ämnen
Bioenergi i industri

Cortus Energy beviljas stöd med 3,4 miljoner för demonstrationsfasen av projekt Probiostål

Cortus Energy AB beviljades den 18:e november 3,4 MSEK i bidrag för projekt Probioståls sista del som avser demonstration av en 6 MW modulär WoodRoll® vid Höganäs AB under 2018, skriver Cortus Energy i ett pressmeddelande.

Demonstrationsfasen förutsätter uppförande av Cortus Energys första modulära anläggning i Höganäs.

Cortus Energy utvecklar och marknadsför den unika WoodRoll® tekniken vilken förgasar biomassa på ett nytt innovativt sätt som resulterar i rad unika fördelar gentemot all annan befintlig förgasningsteknik. Med den patenterade WoodRoll®-tekniken kan Cortus Energy erbjuda gröna energilösningar för kraft-, industri- och transporttillämpningar.

I samarbete med Höganäs AB har projekt Probiostål drivits sedan 2014. I projektgruppen ingår företag och leverantörer inom Järn- och stålindustrin (genom Jernkontoret). Projektets mål är att identifiera och verifiera tekniska lösningar som sänker stålindustrins utsläpp av främst koldioxid. För att genomföra detta ska en modulär WoodRoll® på 6 MW uppföras och demonstrera dessa möjligheter 2018. Efter avslutad demonstration övergår anläggningen till kommersiell drift där Cortus Energy äger och driver anläggningen för leverans av grön (förnybar) energi till Höganäs AB. Detta enligt det föravtal som meddelats 2016-02-16.

Energimyndighetens beslut om stöd gäller demonstrationsfasen av projektet och förutsätter att investeringen i den planerade anläggningen är säkerställd senast mars 2017

– Det är glädjande att vi nu får stöd för demonstrationsfasen av projekt Probiostål. Detta är en viktig bit i finansieringen och realiseringen av vårt första WoodRoll® projekt i kommersiell skala. Vi inväntar nu beslut på ytterligare ansökningar om offentligt stöd, säger Rolf Ljunggren, vd Cortus Energy.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy