Alla ämnen
Bioenergi i industri

7,9 miljoner till Cortus Energy för att ersätta fossilt med biobränsle i stålindustri

Cortus Energy AB har den 23:e november beviljats 7,9 MSEK i bidrag från Energimyndigheten för projekt Probioståls nästa del som avser investering i en 6 MW modulär WoodRoll® vid Höganäs AB under 2017.

Genomförandet av investeringen förutsätter ytterligare en del offentlig finansiering av Cortus Energys första modulära anläggning i Höganäs, skriver Cortus Energy i ett pressmeddelande.

Cortus Energy utvecklar och marknadsför den unika WoodRoll® tekniken vilken förgasar biomassa på ett nytt innovativt sätt som resulterar i rad unika fördelar gentemot all annan befintlig förgasningsteknik. Med den patenterade WoodRoll®-tekniken kan Cortus Energy erbjuda gröna energilösningar för kraft-, industri- och transporttillämpningar.

I samarbete med Höganäs AB har projekt Probiostål drivits sedan 2014. I projektgruppen ingår företag och leverantörer inom Järn- och stålindustrin (genom Jernkontoret). Projektets mål är att identifiera och verifiera tekniska lösningar som sänker stålindustrins utsläpp av främst koldioxid. För att genomföra detta ska en modulär WoodRoll® på 6 MW uppföras 2017 och demonstrera dessa möjligheter 2018. Efter avslutad demonstration övergår anläggningen till kommersiell drift där Cortus Energy äger och driver anläggningen för leverans av grön (förnybar) energi till Höganäs AB. Detta enligt det föravtal som meddelats 2016-02-16.

Energimyndighetens beslut om stöd som meddelats idag gäller investeringsfasen av projektet och förutsätter att investeringen i den planerade anläggningen är säkerställd senast mars 2017. Cortus Energy inväntar ytterligare beslut om tillkommande offentlig finansiering inom några veckor.

– Med Energimyndighetens positiva beslut kring investeringen i vår första modulära WoodRoll® tar vi ett ordentligt kliv framåt kring etablering i en kommersiell skala. Vi inväntar nu beslut för den sista pusselbiten av offentligt stöd till Probiostålprojektet, säger Rolf Ljunggren, vd Cortus Energy.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy