Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Danska Ørsted blir storägare i svenskt e-metanolprojekt i Örnsköldsvik

Ørsted har ingått ett avtal med Liquid Wind AB om att förvärva en 45-procentig ägarandel i Liquid Wind AB:s elektro-metanolprojekt FlagshipONE i Örnsköldsvik. FlagshipONE är ett utvecklingsprojekt i sent skede och skulle kunna bli världens första storskaliga e-metanolprojekt. Liquid Wind AB planerar att etablera en rad anläggningar runt om i Sverige för att fasa ut fossila bränslen inom sjöfartssektorn, varav FlagshipONE blir den första.

Ørsteds inträde i FlagshipONE-projektet bekräftar företagets strategiska ambition om att bygga en globalt ledande position inom hållbara bränslen och förnybar vätgas. Förutom FlagshipONE är Ørsted engagerat i en växande skara projekt inom förnybar vätgas och Power-to-X – varav flera som har utfasningen av fossila bränslen inom sjöfarten som målsättning.

Flagshipone
Bildtext: Illustration av FlagshipONE, Sveriges första anläggning för produktion av grönt elektrobränsle, e-metanol, i Örnsköldsvik. Bildtext: Illustration av FlagshipONE, Sveriges första anläggning för produktion av grönt elektrobränsle, e-metanol, i Örnsköldsvik.

Återanvänd biogen koldioxid

FlagshipONE kommer att ha en elektrolysator med en kapacitet på omkring 70 MW och förväntas producera 50 000 ton e-metanol per år av förnybar vätgas och biogent CO₂. Tekniken innebär att förnybar el från ny vindkraft och koldioxid omvandlas till fartygsbränsle. Grön vätgas genereras från vindkraften och kombineras med återanvänd biogen koldioxid från kraftvärmeanläggning Hörneborgsverket i Örnsköldsvik där även FlagshipONE kommer att ligga.

Ørsted och Liquid Wind AB förväntas driftsätta FlagshipONE under 2024, med förbehåll för slutligt investeringsbeslut som kan komma redan år 2022.

Martin Neubert, vice VD och CCO på Ørsted, säger:
– Ørsted har en strategisk ambition om att bygga en globalt ledande position inom hållbara bränslen och förnybar vätgas, och vår investering i FlagshipONE är ett bevis på att vi agerar på vår ambition. Precis som vi gjorde inom havsbaserad vindkraft, är vi på Ørsted också redo att bli en viktig drivkraft inom hållbara bränslen. Här kan vi spela en viktig roll genom att fasa ut fossila bränslen inom sjöfartssektorn som är en av de svåraste att ställa om.

Första anläggningen

Claes Fredriksson, VD och grundare av Liquid Wind AB, säger:
– Vi är väldigt nöjda med möjligheten att ingå ett partnerskap med Ørsted, en global ledare inom hållbarhet som också värdesätter e-metanol som ersättare till dagens fossila bränslen inom sjöfartssektorn. Ørsteds intresse visar, hur långt Liquid Wind har kommit och är ett bevis på den nyckelroll som elektrobränsle kommer att spela i den gröna omställningen. Vårt klimatneutrala fartygsbränsle kommer att möjliggöra sjöfartssektorns gröna omställning genom att sänka koldioxidutsläppen med mer än 90 %. FlagshipONE blir vår första anläggning, och Liquid Winds ambition är att signifikant skala upp antalet anläggningar över hela världen till 2050.

Power-to-X

Anders Nordstrøm, chef för Ørsteds vätgas- och Power-to-X-verksamhet, säger:
– Genom att samarbeta med Liquid Wind på FlagshipONE går vi in i ett av de mest lovande och spännande projekten för att leverera e-metanol i stor skala och främja utfasningen av fossila bränslen inom sjöfarten såväl som andra sektorer. Med rätt lagstiftningsramverk och samhällsstöd kan FlagshipONE bli en av världens första storskaliga e-metanolanläggningar samt en viktig förstärkning av Ørsteds växande portfölj av projekt inom vätgas och Power-to-X.

Bränsle för sjöfart

Enligt Internationella energiorganet (IEA) har utsläppen från sjöfarten ökat med 40 procent från 2000 till 2019 och står idag för 2 procent av världens energirelaterade växthusgasutsläpp. Sjöfartssektorn behöver snarast nya typer av bränslen för att kunna minska sin klimatpåverkan, och Ørsted är involverat i flera projekt som syftar till att leverera hållbara bränslen för sjötransporter, inklusive projektet Green Fuels for Denmark i Köpenhamn.

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy