Bioenergi har tidigare skrivit om att Arctic Paper ska investera 285 miljoner kronor för att komplettera befintlig energianläggning med en tork samt bygga en ny pelletsfabrik. Här förklarar Kent Blom, vd för Arctic Paper Grycksbo mer om bakgrunden till investeringen.
Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?
- Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
- E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
- Mycket mer ...
När Bioenergi intervjuar Kent Blom i början av september beskriver han mer utförligt tanken med investeringen och hur långt projektet har kommit.
– Huvudskälen är att få en ökad bränsleflexibilitet och en möjlighet att sälja egenproducerad pellets istället för att köpa in pellets. I grunden tror vi att energi kommer att vara en nyckelfråga under många år framöver och det är en viktig del av vår strategi att engagera oss mer i energiområdet, säger Kent Blom.
Egen förädling till träpulver och träpellets
Konkret innebär det att Arctic Paper vill kunna välja bland flera sortiment av biobränslen till sin anläggning.
– Idag köper vi pellets som vi maler till pulver och använder i vår biopanna, med den nya investeringen får vi möjlighet att köpa fuktiga bränslen som flis eller spån för att sen torka och mala och använda som träpulverbränsle. Integrationen med en ny stor tork är den primära delen i investeringen. Den ger oss en möjlighet att torka mer råvara än vad vi kommer att behöva för vår egen process. Därigenom får vi möjlighet att även tillverka och sälja pellets. Med större flexibilitet kan vi köpa det bränsle som har bäst pris. Det gör oss mer motståndskraftiga mot prisändringar, förklarar Kent Blom.
Fortsätter med träpulver
Den befintliga pannan startades 2009 och är i gott skick. Torken och sammanbyggnaden med befintlig anläggningen är den största delen av investeringen.
Pelletspressen med kapaciteten 50 000 ton per år är en mindre del av investeringen. Pelletsproduktionen uppskattas kunna ge en intäkt på omkring 100 miljoner kronor per år.
– Pannan har kapacitet att torka mer råvara än vad som krävs för att driva pappersprocessen. Överkapaciteten i pannan kan användas för att torka mer råvara.
– Vi är inte helt klara med detaljerna i den tekniska lösningen. Det kommer att blir klart någon gång före årsskifte, förklarar Kent Blom.
Sänkt energikostnad
– Eftersom vi kommer att ta ut mer effekt ur panna kommer vi även att kunna generera lite mer elektrisk energi. Ekonomiskt uppskattar att vi kan sänka energikostnaden med 50 miljoner kronor per år. Det är en uppskattning av skillnaden mellan inköp av pellets respektive oförädlat bränsle, minus våra kostnader för att torka och mala råvaran plus en intäkt från den extra elproduktionen, säger Kent Blom.
Befintlig ångturbin
Arctic Paper använder en ångturbin med maxeffekt på 6 MW och genererar cirka 1000 MWh per månad i genomsnitt. Elproduktionen beror på hur mycket papper som produceras.
– Vi kommer att göra mindre ombyggnader av ångturbinen för att återvinna värme. Men det är inte en stor del av det här projektet.
Upphandling på gång
– Just nu är i upphandlingsfas. Det har varit en strid ström av nyfikna leverantörer som hört av sig, men vi har inte bestämt några leverantörer ännu. Vi räknar med att kunna sätta spaden i marken någon gång i vinter och att starta den nya anläggningen under 2025.
– Det är fantastiskt roligt att vi har möjlighet att investera här i Grycksbo. Jag tror det är bra för hela bruket, avslutar Kent Blom.