Alla ämnen
Biokraft

En mäktig julhälsning från Mälarenergis djupa bergvalv

En mäktig julhälsning från Mälarenergis djupa bergvalv

Det bergrum som Mälarenergi omvandlar till ett av världens största energilager visas upp i en annorlunda, filmad julhälsning från Mälarenergi – en hälsning som just nu sprids i sociala medier. Ytterst handlar det om värme och om hopp om en bättre värld – om ett mer hållbart samhälle.

Bergrummet byggdes i Västerås i början av 1970-talet som ett beredskapslager för olja och har stått oanvänt sedan 1985.

Gör Västeråsborna mindre sårbara

Den totala volymen är 300 000 kubikmeter. Här skapar Mälarenergi nu ett stort hetvattenlager som gör oss mindre sårbara vintertid samtidigt som koldioxidutsläppen från Kraftvärmeverket kommer minska ytterligare.
Vid fullt nyttjande kommer energilagret ge ett tillskott av lagrad fjärrvärme på 13 GWh, vilket är tillräckligt för att förse Västerås fjärrvärmekunder under 2–4 veckor beroende på utetemperatur. Hoppfullt, inte minst med tanke på dagens energiläge.

Sista sången i de djupa valven innan de fylls med hetvatten

Arbete pågår, få har tillgång till de djupa valven och längre fram kommer bergrummet att fyllas med hetvatten – då går det inte att komma in där alls. Därför passar Mälarenergi på nu, för akustiken därnere är helt fantastisk. I den filmade julhälsningen sjunger Petra Garnås ”Jul, jul, strålande jul” med en efterklang som slår det mesta.

– Vi vill att fler ska vilja ta ansvar för ”de ungas dagande bo”, som det heter i julsången. Att fler ska känna att vi kan skapa en hållbar och bättre värld tillsammans, säger Jenny Holmberg, pressansvarig på Mälarenergi.

 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy