Risken för självuppvärmning av råvara, pellet och självantändning i planlager, stora silolager och vid torkning av pellets är alltid aktuella frågor. Vad har Uddevalla Energi för erfarenheter och hur förebygger företaget brandrisk i olika delar av pelletsfabriken?
Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?
- Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
- E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
- Mycket mer ...
– Vid lagring av pellets i hallar kan vi sprida ut pellets i en sträng längs med hela hallens längd. Då kyls pelletsen på ett bra sätt. Vi bedömer att det är mindre risk att det uppstår varmgång vid lagring pellets i hallar än i stora silos, under sommaren, förklarar Robert Sensier.
– Vi har haft tillbud med varmgång i lagerhallar. Men det var under en period när vi använde en hög andel tallspån i råvaran. Vi hade då upp till 40 procent tall och märkte ganska snabbt att det ökade risken för varmgång. Men i vårt normala recept använder vi 20 procent tall och 80 procent gran. Då ser vi ingen större risk för varmgång
Minskad brandrisk i silos
– För att minska brandrisken i våra stora silos för färdig pellets har vi har många temperatursensorer och håller koll på temperaturen i varje silo. Om vi märker att temperaturen ökar, sätter vi igång att lasta om pellets från en silo till en annan. Så fort vi skapar en vertikal rörelse i materialet sjunker temperaturen. I våra två silos finns också sprinklers installerade om det skulle behövas, förklarar Robert Sensier.
Det uppstår ibland frågor om det finns en risk att pellets kan självantända i små silos hos kunder. Har vi stött på frågor om detta?
Ja, jag har fått någon enstaka fråga ibland. Jag tror att det är viktigt att inte leverera färsk pellets. Vi bedömer att pellet reagerar och kan självuppvärmas under några veckor upp till någon månad efter tillverkning, sedan blir den stabil. Risken blir mycket mindre om vi levererar pellets som är mogen, omkring en månad eller mer gammal, säger Robert Sensier.
– Frågor kommer också från större energikunder som vill installera stora silos. Det finns en skrift som heter ”Brand i silo” skriven av Henry Persson, publicerad 2012 av MSB. Den är intressant läsning för alla som lagrar pellets i stora silos. Rapporten pekar på en lösning med kvävgassläckning i silos. Men det krävs en hög investering för ett sådant system. En lösning kan vara att ha kapacitet att släcka i en silo, även om man har flera silos.
– På våra egna silos för spånråvara har vi förberett oss för att montera anslutningar för inkoppling av kvävgas. Vi har kontakt med ett företag som kan komma med en lastbil med kvävgas och en förgasningsanläggning, för att mata in kvävgas i en silo. Nackdelen är att det företaget tid finns drygt 40 kilometer från Uddevalla och det tar tid att få fram utrustningen. Men om det uppstår brand i en silo och vi stänger till den ordentligt, då är det inte brådskande att släcka. Det viktiga är att täppa till alla öppningar, förklarar Robert Sensier.
En enkel och billig lösning är att ha vattensprinkler i taket på silon med ett stigarrör där man kan koppla på en brandslang och utlösa sprinklerna manuellt. Om det är pellets i silon finns det risk att den blir förstörd och pelletsen kommer svälla. Men för att snabbt dämpa en sådan brand kan det vara ett alternativ.
Brand i torken
Utöver brandrisk i pelletslager finns risk för brand i torkanläggningen. Uddevalla Energi har haft brand vid två tillfällen i sin bandtork levererad av Stela. Två åtgärder har genomförts för att förebygga brand. Den ena åtgärden var att sluta att blanda in finfraktion från produktionen.
– Vi misstänkte att det kunde vara självuppvärmning i finfraktionen som bidrog till att det brann i torken. Den andra åtgärden var att byta sensorer och montera fler sensorer torken. De förra sensorerna i torken utlöste sprinklern vid en temperatur på 100 grader. Det var en för hög temperatur för att sprinklern skulle kunna stoppa branden. Nu har vi monterat flamsensorer och gnistsensorer i torken för att få en snabbare släckning om det skulle uppstå en brand.
– Den senaste gången vi hade en brand behövde vi stoppa produktionen under tre veckor för reparationer innan vi kom igång igen. Bandet i bandtorken, som spånet torkas på, brann av. En av skorstenarna och en ljuddämpare blev förstörda i branden. Men det var endast materiella skador som uppstod.
– Vi har haft utredningar för att ta reda på vad det var som startade branden men har inte fått något entydigt svar. Troligt var inblandningen av finfraktion en faktor som bidragit. Vi vet att branden startade på spånbädden ovanpå bandet. Men vad det var som startade den vet vi inte riktigt. Vi har infört bättre övervakning och släckning för att förebygga och släcka innan en större brand ska kunna uppstå, avslutar Robert Sensier.
Uddevalla Energis pelletsfabrik fungerar som en vanlig pelletsfabrik förutom två saker: Den producerar ingen pellets på vintern när pellets behövs som mest och den gör att Uddevalla Energi kan driva sitt kraftvärmeverk i Lillesjö även när det är varmt ute. Läs mer om detta nedan!