Alla ämnen
Bioenergi i industri

Estrella ersätter naturgas med biogas – minskar klimatpåverkan med 92 %

Nu minskar Estrella sina koldioxidutsläpp med hela 92 procent genom att byta från naturgas till miljövänlig biogas. År 2020 beräknas anläggningen i Angered vara helt CO2-neutral, skriver Estrella i ett pressmeddelande.

Det går åt en hel del energi för att producera goda snacks. Nu meddelar Estrella att företaget har gått över till att använda naturvänlig biogas som bygger på 100 procent förnybar energi. Detta innebär att anläggningen i Angered totalt minskat utsläppen av växthusgaser med hela 92 procent.

Estrella har länge lämnat biologiskt avfall till produktion av biogas. Vid framställning av biogas uppstår en restprodukt som kan användas som gödsel i jordbruket. Cirkeln är sluten, Estrellas avfall ger biogas som ger både gödsel och koldioxidfri produktion av snacks.

– Vår ambition är att vara helt CO2-neutrala år 2020 genom ett omfattande förändringsarbete, inte genom att ”köpa oss fria”. Vår helhetssyn på hållbarhet och samhällsansvar påverkar allt vi gör. Det har varit en långsiktig strategi att öka den tillgängliga mängden biogas så att vi ska kunna ta del av utbudet i vår produktion, säger Mary Envall Miljöansvarig på Estrella.

2016 reformulerade Estrella bort den sista palmoljan från produktionen i Angered och nu tar anläggningen ännu ett stort steg för en mer hållbar produktion.

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson, klipper bandet till Estrellas nya produktionslinje vid invigningen 2017-09-26.
Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson, klipper bandet till Estrellas nya produktionslinje vid invigningen 2017-09-26. Foto Estrella. Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson, klipper bandet till Estrellas nya produktionslinje vid invigningen 2017-09-26.

 

Vilka miljöframsteg har Estrella gjort senaste åren?

• 2017 Vattenförbrukningen har minskat med 24% sedan 2014

• 2017 Biologiskt avfall har minskat med 38% sedan 2014

• 2017 Totala utsläppen av koldioxid har minskat med 92%

• 2016 Micropopcorn utan perflourerade ämnen i påsarna införs

• 2016 Snacksfabriken i Angered 100% fri från palmolja

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy