Alla ämnen
Bioenergi i industri

Bioenergientreprenör utnämnd till östra Sveriges främsta entreprenör

Niclas Jonsson från Böta Kvarn Bränslepellets AB utnämndes under den 21 november till östra Sveriges främsta entreprenör i EY:s entreprenörsutmärkelse EY Entrepreneur Of The Year. Carin Magg, TUC Sweden AB utnämndes under kvällen till ”Årets kvinnliga stjärnskott” och Tom Olander, Jool Invest AB, blev ”Årets manliga stjärnskott”. Huvudsponsorn SEB:s pris för ”Bästa internationella tillväxt” gick till Magnus Johansson från Kalmar Motor AB, skriver EY i ett pressmeddelande.

Niclas Jonsson från Böta Kvarn Bränslepellets AB utnämndes under den 21 november till östra Sveriges främsta entreprenör i EY:s entreprenörsutmärkelse EY Entrepreneur Of The Year.
Niclas Jonsson från Böta Kvarn Bränslepellets AB utnämndes den 21 november till östra Sveriges främsta entreprenör i EY:s entreprenörsutmärkelse EY Entrepreneur Of The Year. Niclas Jonsson från Böta Kvarn Bränslepellets AB utnämndes under den 21 november till östra Sveriges främsta entreprenör i EY:s entreprenörsutmärkelse EY Entrepreneur Of The Year.

Inför hundratals näringslivsprofiler fick Niclas Jonsson ta emot utmärkelsen som östra Sveriges främsta entreprenör då regionfinalen i EY Entrepreneur Of The Year ägde rum på Elite Stadshotellet i Växjö. Idén till företaget Böta Kvarn Bränslepellets AB föddes när stormen Gudrun dragit fram över södra Sverige. Virkespriserna sjönk i botten och samtidigt var Niclas familjegård full av nedblåst skog. Han beslöt sig för att ta hand om virket själv och hyvlingen resulterade så småningom i enorma mängder kutterspån. Niclas tog sig en funderare och det skulle visa sig att hela hans företagande startade i en enkel fråga: ”Vad kan man göra med det här?”

I dag leder han en koncern med åtta bolag som erbjuder allt från pelletsproduktion, pelletstransport och energiutredningar till effektiviseringar, konverteringar från fossila bränslen och byggnation av energianläggningar. Målet för 2020 är att omsätta 1 miljard kronor och vara Sveriges ledande företag på energikonverteringar. På sikt vill Niclas energikonvertera hela världen.

– Niclas företagarresa är nästan värt ett pris i sig självt. Ur askan byggde han en snabbväxande koncern som utmanar och utvecklar energibranschen. Rudas egen fågel Fenix är ett skolboksexempel på en lösningsorienterad, driven och innovativ entreprenör. Han är en mycket värdig vinnare, säger Micael Glenfalk, juryordförande.

Den oberoende jury som korade vinnarna bestod av juryordförande Micael Glennfalk (Björkbackens Turism AB), Mattias Weinhandl (Weinhandl Holding AB), Christina Hahn (Under Your Skin AB), Kristin Boman (Bomans Hotell i Trosa AB), Gunilla Åberg (LEAD), Torsten Nilsson (Nelson Seed Development AB), Pär Lidåker (BJS Group AB) och Jacob Nilsson (Axjo Plastic AB).

Juryns motivering löd:
Entreprenören har genom en kombination av tekniskt kunnande, kreativa idéer och ett starkt ledarskap på kort tid byggt upp en lönsam koncern baserad på spjutspetsteknik inom en annars mogen bransch. Att under ett paraply sammanfoga kunnandet från olika industrigrenar och paketera detta till ett helhetskoncept med miljön i fokus kommer ta entreprenören till nya höjder på en nästan oändlig marknad.

Fler priser delades ut 
Under galakvällen i Växjö delades även två ytterligare priser ut. Carin Magg, TUC Sweden AB blev utsedd till ”Årets kvinnliga stjärnskott” och Tom Olander från Jool Invest AB blev ”Årets manliga stjärnskott”.  SEB:s pris för ”Bästa internationella tillväxt” gick till Magnus Johansson, Kalmar Motor AB.

Vinnarna från östra Sverige kommer nu att möta vinnarna i de övriga fem regionfinalerna när Sverigefinalen i Stockholms stadshus går av stapeln den 25 januari. Den nationella huvudprisvinnaren får sedan representera Sverige i världsfinalen i Monte Carlo i juni, där entreprenörer från fler än 60 länder gör upp om titeln som världens främsta entreprenör.

– Likt föregående år ställde vi ett vasst finalfält på banan. Vi har en otroligt stark tradition av entreprenörskap här i östra Sverige och jag tycker att samtliga finalister för den vidare i allra högsta grad. Våra vinnare kommer ge de andra regionvinnarna en tuff match i den nationella finalen. Det blir inte lätt att slå fyra smålänningar i företagsamhet, säger David Barmé, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year region Öst.


Jurymotiveringar

Huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year – Niclas Jonsson – Böta Kvarn Bränslepellets AB
Entreprenören har genom en kombination av tekniskt kunnande, kreativa idéer och ett starkt ledarskap på kort tid byggt upp en lönsam koncern baserad på spjutspetsteknik inom en annars mogen bransch. Att under ett paraply sammanfoga kunnandet från olika industrigrenar och paketera detta till ett helhetskoncept med miljön i fokus kommer ta entreprenören till nya höjder på en nästan oändlig marknad.

Årets kvinnliga stjärnskott – Carin Magg, TUC Sweden AB
Entreprenören har genom noggrannhet, genuin kompetens och fingertoppkänsla för vad som blir en lyckosam slutprodukt, bara på några få år lyckats bygga upp en verksamhet som idag är en av de största i Sverige inom sitt segment. Marknaden analyseras och produkten skräddarsys och ska trovärdigt säljas in till både kund och användare. Entreprenören är själva beviset för att ett stjärnskott inte behöver vara nyutexaminerad. Vi är många som skulle behöva gå i hennes skola!

Årets manliga stjärnskott – Tom Olander, Jool Invest AB
Med en tydlig ledarstil lyckas entreprenören attrahera och behålla rätt kompetens för att skapa en väldigt god tillväxt med en fantastisk lönsamhet. På ett unikt och flexibelt sätt har företaget skapat en handelsplats i ett segment som tidigare i stort sett inte existerade. Att lyckas driva två helt olika verksamhetsgrenar som ger synergier till hela koncernen är väldigt imponerande.

Bästa internationella tillväxt – Magnus Johansson, Kalmar Motor AB
Entreprenörens brinnande intresse för teknik och ett ledarskap som ständigt uppmuntrar organisationen att uppfinna, ta ansvar och våga pröva nytt, så har entreprenören lyckats skapa innovativa och kvalitativa produkter som gett en flygande start på en internationell expansion. Bolaget har ett starkt varumärke inom sin nisch och fått förtroende från stora och väletablerade internationella kunder, och med ny miljövänlig teknik vill man driva en förändring i branschen. Tack vare en tydlig strategi och fortsatt utveckling och tillverkning av både hårdvara och mjukvara i egen regi, har man skapat en lönsam affär som siktar på att nå nya höjder på en internationell marknad.

Om EY Entrepreneur Of The Year
EY Entrepreneur Of The Year är en av världens främsta utmärkelser för entreprenörer. Det är den första internationella utmärkelsen för entreprenörer som med tydliga visioner och goda ledaregenskaper bygger upp framgångsrika företag. Tävlingen genomförs på regional, nationell och internationell nivå i fler än 140 städer i fler än 60 länder. En extern oberoende jury bedömer entreprenörerna efter kriterierna entreprenörsanda, ekonomisk utveckling, strategisk inriktning, inverkan på omvärlden, innovation samt personlig integritet och inflytande. Tävlingen startade i USA 1986 och i Sverige började utmärkelsen delas ut 1995. Vid de regionala finalerna och vid den nationella finalen utses även vinnare i kategorierna Årets kvinnliga stjärnskott och Årets manliga stjärnskott. SEB delar också ut priset Bästa internationella tillväxt i egenskap av huvudsponsor för EY Entrepreneur Of The Year.

Med start i Stockholm den 7 november utses under hösten regionala vinnare på sex entreprenörsgalor runt om i Sverige. Dessa möts i en nationell final i Stockholms stadshus den 25 januari och huvudprisvinnaren får sedan representera Sverige i världsfinalen i Monte Carlo i juni där entreprenörer från fler än 60 länder gör upp om titeln som världens främsta entreprenör.

Om EY
EY är världsledande inom revision, redovisning, skatt, transaktioner och affärsrådgivning. Våra tjänster och insikter hjälper till att skapa förtroende och hållbar tillväxt på finansmarknader och i ekonomier världen över. För att hålla våra löften till våra intressenter utvecklar vi ledare och medarbetare som arbetar i team över gränserna. Vi vill att allt vi gör ska bidra till att affärsvärlden och arbetslivet fungerar bättre – för våra medarbetare, våra kunder och de samhällen vi verkar i. EY refererar till den globala organisationen samt kan avse en eller flera medlemsföretag i Ernst & Young Global Limited. Varje medlemsföretag utgör en egen juridisk person.

 

 

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy