Alkoholfri öl har ökat i popularitet de senaste åren. På Spendrups bryggs ölet som ett vanligt öl innan det avalkoholiseras och i samband med den processen uppstår en restprodukt i form av 650 kubikmeter 78-procentig etanol som nu kan återanvändas som insatsvara i en rad olika produkter som till exempel spolarvätska eller som biobränsle.
Att kontinuerligt ta tillvara och återanvända restströmmar från produktionen är en central del av Spendrups strategi för cirkulär resursanvändning. Spendrups har sammanlagt gjort investeringar på närmare 200 miljoner kronor för att återanvända restströmmar.
Bioenergi och återvinning av koldioxid
Bland annat återanvänds drav som torkas och används som energikälla i bryggeriet, även återvinning av kolsyra är en restström som bidragit till att minska Spendrups klimatavtryck. Nu investerar Spendrups ytterligare 5,3 miljoner kronor i en process som lagrar den etanol som uppkommer som en restprodukt vid tillverkningen av alkoholfri öl.
– Istället för att etanolen blir till avfall kommer den nu till användning som insatsvara i andra produkter. Totalvolymen restetanol är runt 650 m3 årligen, som framöver kommer att föras över till en större lagertank där den kan hämtas av tredje part, säger Jan-Erik Johansson Vik, produktionschef på Spendrups i Grängesberg.
Kan bli biobränsle
I ett första skede har Spendrups träffat ett avtal med Kemetyl som kommer använda etanolen som insatsvara i andra produkter. På sikt finns möjlighet att använda etanolen som biobränsle i bryggeriets energiförsörjning. Vid användning som biobränsle motsvarar en volym på 650 m3 cirka 2 650 MWh vilket motsvarar 2,6 procent av den totala energiförbrukningen vid bryggeriet i Grängesberg.
– Att identifiera restströmmar och att vi kan ta tillvara dem är något vi på Spendrups jobbar aktivt med. Vi har redan identifierat sätt att återanvända både drav och kolsyra som båda är restprodukter från ölbryggningen. Att vi nu har funnit ett sätt att återvinna och återanvända etanolen – och på sikt kunna använda den som energikälla är oerhört glädjande. Dessutom minskar vi antalet transporter för att hantera avfall med runt 100 transporter per år, säger Jan-Erik Johansson Vik.