Alla ämnen
Ledare

Ett år på Svebio – påverkan och samverkan

Ett år på Svebio – påverkan och samverkan
Anna Törner, vd för Svebio.

Vi är mitt uppe i en intensiv höst där vi nu är i full gång med vår kommande Stora Biokraft- och värmekonferens. Många frågor kopplar just nu till tillgången på biomassa och hur det påverkar kraft- och fjärrvärmen, vilket även diskuterades på vår Fuel Market Day på Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, i slutet av september.

Representanter för fastighetsbranschen i den så kallade Nils Holgersson-gruppen har nyligen presenterat att priset på fjärrvärmen i snitt har ökat med 15,2 procent i landet mellan 2023 och 2024, i vissa kommuner med över 30 procent.

Många undrar även hur elsystemet kommer att utvecklas med volatila priser och inför kommande vinter – och hur kommande EU-regleringar kommer att påverka!

Ett år på Svebio

Nu är det drygt ett år sedan jag började på Svebio. Det har varit ett fantastiskt roligt och spännande år, präglat av skarpa inlärningskurvor, både för vd-rollen och komplexiteten runt bioenergi.

Det har varit roligt att få arbeta med styrelsen och alla medlemmar och bättre förstå er verklighet – hur ser både mindre och större företag på bioenergin och vad behöver Svebio göra mer för att stötta upp i våra medlemmars arbete?

En stor höjdpunkt för mig under året är alla företagsbesök och få komma och träffa er på plats, det ger mig mycket och något jag planerar att göra mer av 2025.

Samlar branschen under konferenser

Under mitt första år har vi hunnit med ett antal konferenser; Advanced Biofuel i Göteborg, Stora Biokraft- och Värmekonferensen i Karlstad, Nordic Pellets Conference i Malmö och årsstämma med efterföljande vårkonferens i Stockholm och nu vår senaste Fuel Market Day.

Det är roligt att få samla branschen och arbeta för att ge ett mervärde från presentationer, nya perspektiv och även inspel från andra samhällsaktörer. Och det mesta händer ju i pauserna, där nya kontakter knyts och möjliga affärer kan skapas.

Från årets konferenser har både beredskap, trygg energiförsörjning och tillgången på biomassa varit högt på agendan. Mycket sprunget ur geopolitiska händelser och oro samt vårt eget Nato-inträde.

Fler samarbeten med andra branschorganisationer

Jag har också haft förmånen att ”tanka av” både Gustav Melin och Kjell Andersson, deras kunskaper och fått tagit del av deras kontaktnät. Jag har även välkomnat Johnny Kjellström som vår nya näringspolitiska chef, något som har lett till ökat fokus på Svebios påverkansarbete och fler samarbeten med andra branschorganisationer.

I dagens debatt är jag övertygad om att samarbete behövs och att visa att många olika energislag behövs och är kompletterande till varandra. Jag vill att Svebio ska var en konstruktiv, proaktiv och inlyssnande aktör i samhällsdebatten, men samtidigt ha en tydlig och faktabaserad position i viktiga frågor.

Därför kommer en kommande del av Svebios arbete vara att etablera arbetsgrupper med er medlemmar för att fånga in expertis och förankra positioner på ett klokt sätt.

Bioenergins positiva betydelse

Det är mycket som händer på EU-sidan, inte minst med valet i Europaparlamentet och en ny Kommission som snart är på plats. Många regleringar är i implementeringsfasen och något där jag tycker Svebio ska fortsätta att påverka, med analyser vad ny lagstiftning innebär, ha dialog med myndigheter och kunna lyfta upp bioenergins positiva betydelse.

Det har varit värdefullt att sätta sig in i Bioenergy Europes arbete, inte minst för att kunna bevaka och påverka vad som händer i Bryssel, där hållbarhet i skogsfrågan ständigt är aktuell.

För några veckor sedan träffade Johnny och jag, Emma Wiesners nya stab, svenska EU-representationen och EU-kommissionens jordbruksdirektorat (DG AGRI) som arbetar med bioenergi och bioekonomi, vilket gav mycket information om vad som är på gång och vad krut bör läggas på längre fram.

Nya rutiner

Det har varit roligt att lära känna alla medarbetare mer på djupet och vad Svebio gör och hur vi arbetar, och inte minst att få ta del av deras erfarenheter och kunskaper.

Året har också präglats av att sätta nya rutiner och få till bra intern informationsspridning och struktur, något som hjälper mig i mitt arbete.

Jag har haft privilegiet att vara talare på externa konferenser och delta i intervjuer och poddar; bland annat Biomass PowerON, Värme och Kraftföreningen, Såg i Syd, Aktuell Hållbarhet, Second opinion, Altinget, Handelsbankens Tillväxt, Virkesbörsen, Biokolskonferensen, Nordiska Projekt, Energimarknadspodden och nu senaste Energiforks webbinarium.

Av alla aktiviteter så var Almedalen en av höjdpunkterna, både för nätverkandet och för att ta del av vad som är på gång. Särskilt givande var vårt rundabordssamtal om utmaningarna och möjligheterna med grenar och toppar (grot) som Johnny höll i.

Svebios strategiarbete

Året har också präglats av Svebios strategiarbete där styrelsen tagit beslut om en ny inriktning med bland annat större fokus på nationellt påverkansarbete och där vi nu är i fasen av analyser hur det påverkar Svebios verksamheter, där vi inom kort kommer att berätta mera.

Jag ser mycket fram emot den fortsatta resan med Svebio – att få göra den med er medlemmar. Hoppas att vi har chans att ses på Stora Biokraft- och Värmekonferensen 25–26 november i vackra Örebro – där vägar möts!

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy