Alla ämnen
Opinion & debatt

Européer – sänk temperaturen och ta på er tröjorna för Ukrainas skull!

Det har tagit tio dagar för debatten att komma igång, men nu inser allt fler debattörer och journalister att Putins gas och olja måste stoppas med omedelbar verkan. Kosta vad det kosta vill, skriver Kjell Andersson, näringspolitisk chef för Svebio.

Pengarna som betalas för den ryska gasen och oljan finansierar anfallskriget. I takt med att vi får se alltmer hårresande bilder från bombade ukrainska städer och byar kommer opinionskraven att växa: stoppa Putins gas och olja!

Det snabbaste sättet att få ner beroendet av rysk gas och olja i Västeuropa är att sänka rumstemperaturen i alla gas- och oljeeldade bostäder. Sänk från 22 grader till 17 grader och ta på en tröja. Stäng av onödiga rum och träng ihop er, för Ukrainas skull.

Utvidga sanktionerna

Argumentet mot att utvidga sanktionerna till att också omfatta importen av rysk gas och olja har varit att det drabbar Västeuropa och USA lika mycket som Ryssland. Ett stopp kommer att höja priset på alla fossila bränslen, och, Gud förbjude, det riskerar att ytterligare öka priset på bensinen vid de europeiska och amerikanska mackarna. Följden blir också allmänt ökad inflation, med stigande räntor, stigande livsmedelspriser och en rad andra följdverkningar som kan orsaka lågkonjunktur. Alla de här konsekvenserna tycks oundvikliga.

Men samtidigt: kan västvärlden leva med bilder som de från Irpin, Mariupol, Zjytomyr, Kharkiv, Sumy, Mykolayiv och Marhalivka, där husen bombats sönder och samman och människor flyr för sina liv?

Förfärande bilder

Själv kan jag inte släppa bilderna av det söndersprängda huset i Marhalivka där en man just förlorat hela sin familj på fem personer, inklusive en rullstolsburen tolvårig dotter, sin fru och sin svärmor. Han stod med tom blick bland resterna av huset med en katt i famnen, en av familjens katter som överlevt bombnedslaget. De närmaste dagarna och veckorna kommer vi att få se många bilder och vittnesmål om liknande tragedier. I Mariupol ligger kropparna ute på gatorna; ingen vågar gå ut och ta rätt på dem.

Västeuropa köper normalt gas till ett värde av 200 miljoner euro om dagen från Ryssland. Under de senaste veckorna har det priset ökat till över 500 miljoner euro om dagen, enligt Bruegel, en tankesmedja i Bryssel som analyserar ekonomi och energi. Förutom gasen köper Västeuropa olja av Ryssland för ett par hundra miljoner euro om dagen. CNN rapporterar om Bruegels siffror och slutsatser.

Sammantaget handlar det alltså om ett pengaflöde på flera miljarder kronor om dagen. En stor del av dessa pengar hamnar direkt i Putins kassakista och finansierar anfallskriget. Genom kriget har priserna gått i höjden, och Ryssland ökar därmed sina gas- och oljeintäkter! Det borde vara en självklarhet att detta gigantiska pengaflöde nu stoppas.

Sänk rumstemperaturen

Genom att sänka rumstemperaturen med en grad i alla de europeiska länder som använder fossil gas skulle man kunna minska den totala gasanvändningen med 10 miljarder kubikmeter. Det påstår IEA (International Energy Agency), som häromdagen presenterade ett 10-punktsprogram om hur Västeuropa ska kunna minska sitt beroende av gasen. Medeltemperaturen i europeiska gasvärmda hus ligger på 22 grader. Den totala gasimporten från Ryssland är 140 miljarder kubikmeter om året.

Räknestycket visar hur enkelt det är att snabbt dra ner gasimporten. Justera ner termostaterna! Sänk temperaturen i alla gas- och oljevärmda bostäder i Tyskland, Nederländerna, Belgien, Italien och alla de andra länderna som är starkt beroende av rysk gas. Men sänk inte med en grad från 22°C till 21°C, som IEA föreslår, utan sänk med 5 grader till 17°C och sätt på en tröja inomhus. Så gjorde vi i Sverige 1973 när oljekrisen slog till.

Eller ta ett steg till: stäng av värmen i ett par rum i villan eller lägenheten och flytta ihop familjen i ett eller två rum och kök. Så gjorde vi alltid på vintern förr på den svenska landsbygden. Vi bodde i kök och kammare på vintern för att spara på veden.

Kapa delar av den ryska gasimporten

Att sänka temperaturen med 5 grader skulle alltså kapa en tredjedel av den ryska gasimporten. Avstängda rum kan höja den andelen. Därutöver måste industrin bidra genom att dra ner på en del gasberoende produktion. Och i elproduktionen kan man byta till andra bränslen, kanske tillfälligt använda mer kol igen.

Det handlar nu om att välja mellan egen komfort eller ryska bomber över ukrainska byar och städer. Valet borde vara enkelt. EU-länderna som gjort sig så beroende av den ryska gasen och oljan måste nu drastiskt minska gas- och oljebehovet och stoppa flödet av pengar till Kreml. Dessa pengar har nu blivit blodspengar.

Jag tror att tyska och holländska hushåll skulle ställa upp på ett program för frivillig gasransonering. Jag tror däremot inte att amerikanska hushåll ännu är redo att acceptera den höjning av bensinpriset som ett oljestopp skulle kunna leda till.

Men de politiska ledarna i USA borde också vara redo att ta debatten och övertyga sina väljare om vad som behöver göras för att stoppa Putin. I ett kritiskt läge måste man som politiker vara beredd att gå före opinionerna. Den nordamerikanska importen av olja från Ryssland är relativt liten, och priseffekten på världsmarknaden har redan kommit som en följd av Putins krig. Och den prishöjningen gynnar redan Putin. Vi betalar alla redan nu för kriget via bensinpumpen.

Av: Kjell Andersson

Läs mer: Historiskt: Sverige satsar på biobränslen istället för gas – fördel i dag

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy