Alla ämnen
Biodrivmedel & Transport

Explosionsartad försäljning av biogas till åkerier 2021

När aktörer inom transportsektorn satsar på omställning från fossila bränslen, går alltfler åkerier över till att använda förnybar biogas i flytande (LBG) och komprimerad form (CBG).

Ett fel inträffade

Du är inloggad som prenumerant på Bioenergitidningen, men nånting är fel.

På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till och mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.
Bioenergitidningen premium

Vill du läsa hela artikeln?

Endast inloggade betalande prenumeranter kan läsa allt innehåll på bioenergitidningen.se
Som prenumerant får du:
  • Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
  • Mycket mer ...
Tekniska Verken
Foto: Tekniska verken Tekniska verken

Under 2021 ökade Svensk Biogas försäljningen till åkerisegmentet av sin lokalproducerade biogas med 145 procent jämfört med 2020.

I rötningsanläggningen utmed E4-an i Linköping tillverkar och energiförtätar Tekniska verken den biogas i flytande och komprimerad form som Svensk Biogas levererar till transport- och industrisektorn.

Eftersom det är en lokalt producerad produkt kan priset hållas på en låg och stabil nivå och kunderna slipper vara beroende av volatila fossila drivmedelspriser. Försäljningen av komprimerad biogas (CBG) på Svensk Biogas publika tankstationer ökade under 2021 i samtliga kundsegment.

Fortsatt satsning på åkerisegmentet

Drygt två år efter att Tekniska verkens helägda dotterbolag Svensk Biogas började sälja LBG till lastbilar, fortsätter företaget att satsa på åkerisegmentet. Bland annat öppnar en tredje tankstation i Norrköping under 2022. Efterfrågan av biogas på marknaden är hög, berättar Erik Nordell som är produktansvarig för LBG på Tekniska verken i Linköping:

– För långväga tunga transporter som vill ställa om till fossilfritt finns det inte så många hållbara alternativ. Biogasen på våra tankställen är i dagsläget cirka 30-35 procent billigare än diesel, samtidigt som den är helt förnyelsebar. LBG är en lösning som finns tillgänglig här och nu till ett attraktivt pris för tunga lastbilar, säger han i ett pressmeddelande.

Cirkulärt tänkande med biogas

– Dels underlättar vi för våra kunder att minimera sina nettokoldioxidutsläpp jämfört med diesel och bensin, och dels får vi en cirkulär ekonomi tack vare biogasen. Vår biogas är producerad av matavfall och andra restprodukter och det känns bra när vi kan sluta kretsloppet, säger Patrik Aronsson, produktansvarig för CBG på Tekniska verken.

Svensk Biogas levererar sin biogas i Östergötland och i norra Kalmar län: i dag finns två tankstationer för LBG och 13 tankstationer för CBG.

Läs mer: Santhe Dahl i debattartikel: ”Ska vi lägga skogsindustrin i malpåse?”

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy