Alla ämnen
Biovärme

Framtidens fjärrvärme byggs ut i Landvetter

Sedan sommaren 2014 har Solör Bioenergi Fjärrvärme AB producerat fjärrvärme till kunderna i Landvetter. Intresset kring fjärrvärme växer och senast i raden att skriva avtal med Solör Bioenergi är Förbo AB med fastigheter i Landvetter centrum. Nu väntar en spännande framtid med utbyggnad av Landvetter Södra där fjärrvärmen kan komma att spela en viktig roll.

Värmeproduktionen på anläggningen i Landvetter omfattar cirka 20 GWh per år, vilket motsvarar energin det går åt att värma upp 1000 medelstora villor. Produktionen består främst av eldning av biobränslen från lokala aktörer i form av briketter. Kunderna i Landvetter består av villor, flerfamiljsfastigheter, verksamhetsfastigheter och industrifastigheter. Några av de större kunderna idag är Stommens Samfällighetsförening och Förbo AB.
– Vi ser med spänning fram emot utbyggnad av Landvetter Södra, där fjärrvärmen är ett hållbart alternativ till uppvärmning. Vi är ett energibolag som ser möjligheter, och därför har vi även våra närvärmelösningar dit vi inte når med fjärrvärmekulvert, säger Ann-Sofie Ståhl kundansvarig Region Väst.

Solör Bioenergi
Nicklas Eld, regionchef Solör Bioenergi Väst och Ann-Sofie Ståhl, kundansvarig Solör Bioenergi Väst. Foto: Adam Leitzler Nicklas Eld, regionchef Solör Bioenergi Väst och Ann-Sofie Ståhl, kundansvarig Solör Bioenergi Väst. Foto: Adam Leitzler

Miljömärkt fjärrvärme

Intresset kring fjärrvärme växer och det senaste avtalet Förbo med fastigheter i Landvetter centrum omfattar fyra hus med en energiomfattning på 400 MWh per år.
– Framtidens fjärrvärme kommer att vara fossilfri och vi ser att kraven från kunder ökar. Därför är vi stolta att vara miljömärkta av naturskyddsföreningens Bra Miljöval. Det leder till ett fortsatt miljöarbete för oss, där samverkan mellan oss och kunden är viktig eftersom fler vill ha sin fjärrvärmeleverans miljömärkt. säger Nicklas Eld, regionchef Solör Bioenergi Väst.

Kompetensöverföring

Solör Bioenergi arbetar nu för att kunna möta den ökade efterfrågan på grön energi.
– Även om vi har blicken riktad mot framtida fjärrvärmeutbyggnader i Landvetter, så är det viktigt att organisationen kan axla detta. Därför har vi utmaningar kommande år med pensionsavgångar och att i och med detta överföra den kompetens som finns idag, säger Nicklas Eld, regionchef Solör Bioenergi Väst.

Landvetter fjärrvärme
Fjärrvärmeanläggningen i Landvetter. Foto: Finemanget Fjärrvärmeanläggningen i Landvetter. Foto: Finemanget

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy