Sedan några år tillbaka är det säljarens marknad som gäller för biobränsle. Kriget i Ukraina har medfört att både efterfrågan och pris ökat, när utbudet av trämaterial minskat från öst. Bioenergi pratar med en flisentreprenör, som berättar om utvecklingen under de senaste tre åren.
Var vänlig ladda om sidan
Vill du läsa hela artikeln?
- Magasinet Bioenergi med sex nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
- E-tidningen Bioenergi med sex nummer per år
- Mycket mer ...
Jimmy Wahlstrand äger tillsammans med familjen företaget Trädfällning Allround i Stockholm, som ligger i Huddinge. De höll tidigare enbart på med trädfällning och var flitigt anlitade av stora byggbolag i Stockholmsområdet.
– Vi var ute på stora byggarbetsplatser och fällde träd. Vad vi märkte var att groten ofta blev liggande och att vi hade väldigt svårt att få tag på en flisare som kunde komma och ta hand om groten. Vi ringde runt, tjatade och bad, men ingen kom. Tillslut tvingades vi betala vite till byggbolagen, och dessa gav i sin tur groten till någon som kom och hämtade det gratis. Det var åtta år sedan och vi insåg då att vi behövde köpa egna maskiner, säger Jimmy Wahlstrand.
I dag kan Trädfällning Allround i Stockholm erbjuda en totalservice, med allt från trädfällning, flisning till leverans av färdigt material. Flera av Jimmy Wahlstrands familjemedlemmar jobbar inom bolaget. Dottern kör lastbil, sonen kör flismaskin, Jimmy Wahlstrand själv kör lastbil, svärsonen kör skogsmaskin och hustrun tar hand om de administrativa uppgifterna. Totalt arbetar åtta personer inom företaget.
Inhemska restprodukter och ökade priser
Kriget i Ukraina har medfört att det inte längre kommer in restprodukter från öst. Det gör att värmeverken får klara sig med inhemska restprodukter. Något som har ökat priserna på grot.
– Det är gynnsamt för oss, vilket behövs då branschen tidigare hade det mer marginellt. Nu får vi mer betalt eftersom fjärrvärmeverken är i behov av materialet. Ofta bjuder de över varandra, säger Jimmy Wahlstrand, vars bolag levererar flis till nästan alla fjärrvärmeverk i Mälardalen.
– Vi kan hålla på en del av materialet tills priset är högre. Det finns en spotmarknad där man förhandlar. Men samtidigt kan vi inte helt förlita oss på en spotmarknad, då vi är medvetna om att det helt plötsligt kan komma in material från öst. Därför har vi också fasta avtal med flera stora kunder, säger Jimmy Wahlstrand.
Hur ser ni på framtiden?
– Framåt tror vi kan det kan bli svårare att hitta material, vilket kan bli en utmaning. Men vi är i grunden trädfällare och skogsentreprenörer, vilket gör att vi har tillgång till mycket eget material. Vi flisar även åt Stora Enso och Holmen.
Hittat sin favoritflisare
Jimmy Wahlstrand beskriver ibland flisandet som en rysk roulett. När Trädfällning Allround i Stockholm flisar runt om i Mälardalen är det inte ovanligt att de stöter på gamla stålborrar som geotekniker använt och lämnat i skogen.
– Borrarna är bruna och lätta att missta för grenar. När vi får in borrar i maskinerna kostar det flera hundra tusen att reparera dem, påpekar Jimmy Wahlstrand.
För att råda bot på problemet har Jimmy Wahlstrand testat en rad olika flismaskiner och funnit sin favorit – en Eschlböck Biber 84, vilket är en mellanstor flishugg som kostade cirka nio miljoner kronor att köpa in.
– Tidigare hade vi maskiner från de stora svenska märkena som alla hade ett fåtal stora knivar. Men ingen av dem fungerade för oss, då knivarna var så pass tunga att byta att vi behövde lämna in maskinerna på service, vilket kostade oss mycket i både tid och pengar. Det lönade sig heller inte att slipa knivarna. Med Bibern är det mycket enklare – den har många små knivar, vilket vi anser är bättre. Går någon kniv sönder kan vi byta den på plats själv. Det går fort och vi kan alltid ha extraknivar med oss, säger Jimmy Wahlstrand och berättar att han nu ska köpa in en större flishugg av samma modell.
Värdefulla rishögar
Något som Jimmy Wahlstrand har märkt av, är att allt fler flisbolag har startats nu när marknaden är gynnsam. Likaså har en spotmarknad för grot vuxit fram.
– Det finns företag som annonserar ut rishögar. Som tur är har vi många fasta kunder och vi behöver inte vara ute på den marknaden, för där är det lite som att köpa grisen i säcken. Ofta är det bönder som säljer sina rishögar till dyra priser, säger Jimmy Wahlstrand och berättar vidare:
– Det finns också de som bara köper upp material och låter någon annan flisa.
Hur var det innan de här tre gynnsamma åren?
– Då körde vi oftast på fasta uppdrag åt de stora bolagen, eftersom de ägde grothögarna. Nu kan vi själva ta emot material från trädfällare i Stockholmsområdet. Små företag får lämna in sitt material gratis hos oss i utbyte mot att vi flisar och säljer det. I Stockholm finns det inte så många ställen för att bli av med grotet, säger Jimmy Wahlstrand.