Alla ämnen
Bränslehantering

Gasflaska exploderade i avfallspanna i Helsingborg

En gasflaska exploderade under natten till söndagen i Öresundskrafts kraftvärmeverk Filbornaverket. Ingen person kom till skada och pannan fick endast små skador. Tillbudet har anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver Öresundskraft i ett pressmeddelande.

Tillbudet med gasflaska den 19 februari 2017 var det första i sitt slag sedan Filbornaverket startades hösten 2012. Foto: Timo Julku
Tillbudet med gasflaska den 19 februari 2017 var det första i sitt slag sedan Filbornaverket startades hösten 2012. Foto: Timo Julku Tillbudet med gasflaska den 19 februari 2017 var det första i sitt slag sedan Filbornaverket startades hösten 2012. Foto: Timo Julku

Det var vid halv fyra tiden i söndags morse som personalen i Filbornaverkets kontrollrum hörde en kraftig smäll från pannan. Vid undersökning av skadeplatsen hittade personalen aska och slagg på golvet utanför slaggutmatningen och drog slutsatsen att ett kraftigt övertryck uppstått i eldstaden. Misstankarna bekräftades en stund senare då en söndersprängd gasflaska hittades.

Ingen person skadades vid händelsen och pannan fick endast små skador. Driften stoppades under inspektion av pannan men återupptogs 40 minuter senare i normal omfattning.

– Vi har startat en utredning för att försöka ta reda på varifrån gasflaskan kom och vad vi kan göra för att undvika en upprepning. Det säger Göran Skoglund, pressansvarig på Öresundskraft.

– Pannan är en mycket tålig konstruktion, bland annat med tanke på risken att gasflaskor kan följa med in i eldstaden. Men vi ser allvarligt på händelsen då den kunde fått större konsekvenser om personal befunnit sig i närheten. Tillbudet har anmälts till Arbetsmiljöverket.

Filbornaverket är en avfallseldad kraftvärmeanläggning som producerar el och fjärrvärme. Anläggningen invigdes 2013.

 

Bildtext:

Tillbudet med gasflaska den 19 februari 2017 var det första i sitt slag sedan Filbornaverket startades hösten 2012. Foto: Timo Julku

Bioenergis mest lästa

Få de senaste nyheterna inom bioenergiområdet.

Prenumerera gratis på Bioenergis nyhetsbrev.
Skickar begäran
Jag godkänner att Bioenergi lagrar mina personuppgifter.
Läs mer om vår integritetspolicy